Rusi testiraju najveći supersonični bombarder: Beli labud dobija napredniji arsenal VIDEO

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 23:25

Rusi testiraju najveći supersonični bombarder: "Beli labud" dobija napredniji arsenal VIDEO

Rusija testira poboljšanu verziju svog najvećeg supersoničnog bombardera koji je u stanju da nosi nuklearno oružje, a poznat je kao "Beli labud".

Njuzvik prenosi da je ruska državna agencija Tas objavila da Moskva isprobava unapređenu verziju Tupoljeva Tu-160M.

Navodi se da će ova letelica biti opremljena naprednijim naoružanjem i elektronskim sistemima ratovanja. Testove na ovom teškom bombarderu obavljaju Ministarstvo odbrane Rusije i Objedinjena korporacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za proizvodnju aviona (OAK) u kojoj većinu akcija drži ruska vlada.

Ruski državni mediji su Tu-160 opisali kao "najveću i najmoćniju supersoničnu vojnu letelicu sa promenjivom geometrijom krila do sada viđenu na svetu".

To se odnosi na način kako ova letelica može da promeni položaj krila tokom leta. Proizvođač ovog aviona "Tupoljev" je objavio da je ovo najteži borbeni avion koji trenutno postoji.

Tu-160, poznata i po NATO oznazi "Blekdžek" i nadimkom „Beli labud“, osmišljen je za gađanje ciljeva na velikim udaljenostima u izolovanim područjima korišćenjem i konvencionalnog i nuklearnog oružja.

Ovaj bombarder, zajedno s ruskim bombarderima Tu-95MS, čini ključni deo dalekometnih sposobnosti ruske vojske. Po podacima vojne publikacije Drajv, ovo je bio poslednji strateški bombarder koji je vojska pod komandom Moskve stavila u upotrebu tokom ere Hladnog rata.

Prvi let Tu-160 je obavio u decembru 1981. Ruske vlasti su 2015. ponovo pokrenule proizvodnju ovog teškog bombardera, a nova verzija se prvi put vinula u nebo početkom 2018.

Prema podacima AirForceTechnology.com, Tu-160 s četvoročlanom posadom može da nosi do 12 krstarećih projektila sposobnih za nuklearni napad, kao što su Kh-55 čiji je maksimalni domet 3.000 kilometara, a domet same letelice je oko 12.500 kilometara.

Rusija je početkom ove godine imala Rusija je imala devet bombardera Tu-160 opremljenih krstarećim projektilima za nuklearni napad Kh-55SM, uz sedam dodatnih modifikovanih verzija ovog aviona.

Modeli Tu-160 često se upoređuju sa teškim strateškim bombarderom B-2 Spirit američkog ratnog vazduhoplovstva ili B-1 Lanserom, supersoničnim teškim bombarderom varijabilne geometrije.

Navodi se da Tu-160 može da leti brzinom većom od dva maha ili dvostruko brže od brzine zvuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.