Izvor: Blic, 21.Sep.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi sleću NA MESEC!

Ruski plan za osvajanje Zemljinog satelita, Meseca, polako, ali sigurno se razvija ka svom cilju. Prema navodima svemirske agencije "Roskosmos" započeta je serija eksperimenata koji podrazumevaju simulaciju okruženja kakvo je na Mesecu.

Ovi eksperimenti su priprema za sletanje 12 astronauta na površinu Meseca 2030. godine.

Istraživači koriste jedinstvenu platformu kako bi simulirali mesečevu gravitaciju, koja je izgrađena još 1970-ih godina. Testiranje će da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odredi kakvo će da bude hodanje astronauta po površini Meseca.

Ova nova simulacija predstavlja korak napred ka postizanju cilja, a to je sletanje na površinu Meseca i pravljenje stalne baze za astronaute.

Rusija se nada da će lunarna sonda biti poslata 2024. godine kako bi ispitala lokaciju, pre sletanja ljudi na Mesec 2030. godine.

Baza na Mesecu će se koristiti za istraživanje i eksploataciju dragocenih minerala, ali neki navode kako će možda imati i vojnu svrhu, piše "Daily Mail".

Plan je da u početku baza primi četiri čoveka, ali se istrtaživači nadaju da će taj broj rasti do dvanaestoro.

Baza će da radi uz pomoć energetske stanice koja će se nalaziti ispod površine, u blizini jednog mesečevog pola.

Ispod zemlje će takođe biti izgrađeno sklonište, kako bi posada mogla da se zaštiti od zračenja ili mogućih nuklearnih katastrofa.

Rusija planira da završi misiju pomoću šest odvojenih lansiranja Angara raketa. Svako lansiranje će da šalje nove module na Mesec, stvarajući bazu deo po deo.

Očekuje se da će montaža baze trajati oko 10 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.