Rusi se šire: Prisvojili deo Ohotskog mora

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi se šire: Prisvojili deo Ohotskog mora

Rusija je u ponedeljak pripojila i 52.000 kvadratnih kilometara Ohotskog mora, na Dalekom istoku, i ta vest prošla je nezapaženo u medijima nakon prijema Krima u njihovu federaciju, tvrdi radio stranica ''Voice of Russia''.

Ohotsko more

Rusija je podnela aplikaciju 2001. godine i morala je da čeka 13 godina da bi se donela odluka. Reč je o morskoj enklavi duplo većoj od Krima, i za nju se veruje da je bogata naftom, plinom i skupocenim mineralima. Geolozi su procenili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da ova oblast, blizu Japana, ima više od 1 milijarde tona prirodnog gasa i nafte.

 

Pročitajte još:

* Krim se vraća kući: Putin i Krimljani potpisali sporazum o pripajanju Rusiji

* I Pridnjestrovlje želi u Rusiju

* Istočna Evropa strahuje od daljih poteza Rusije: Ko je sledeći?

Za razliku od Krima, na aneksiju do skoro ničijeg mora, nije bilo primedbi međunarodne zajednice. Iza mirnog pripajanja krije se činjenica da je Moskva za to dobila dozvolu Komisije UN za granice kontinentalnih ploča, koja je aneksiju odobrila jednoglasno.

 

''Odluka Komisije je samo prvi korak proširenja ruskog uticaja ka Arktiku'', rekao je Sergej Donskoi, ministar nacionalnih bogatstava i životne sredine.

 

Formalno, Rusija ovim nije proširila svoju granicu, s obzirom da su prema konvencijama UN-a kontinentalne ploče defisane kao morsko dno, tako da je samo dno spomenute enklave rusko, dok je površina i dalje ničija.

 

Moskva je već pokrenula istraživanja morskog dna Ohotskog mora, otprilike veličine Švajcarske, u potrazi za naftom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nakon Krima: Rusija pripojila i deo mora na Dalekom istoku

Izvor: Press, 19.Mar.2014

Rusija je u ponedjeljak pripojila i 52.000 kvadratnih kilometara Ohotskog mora, na Dalekom istoku, i ta vest prošla je nezapaženo u medijima nakon prijema Krima u njihovu federaciju.. Rusija je podnela aplikaciju 2001. godine i morala je da čeka 13 godina da bi se donela odluka. Reč je o morskoj...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.