Rusi se raduju: Keri čestitao Džonsonu, Hamondu zaborav

Izvor: B92, 14.Jul.2016, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi se raduju: "Keri čestitao Džonsonu, Hamondu zaborav"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov čestitao je Borisu Džonsonu preuzimanje funkcije šefa britanske diplomatije.

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Knjiga rusko-britanskih odnosa čeka na period kada će ne baš najbolja strana u istoriji bilateralnih odnosa biti okrenuta", rekla je Zaharova, prenela je ruska novinska agencija Tass.

Ona je rekla da se "to teško može nazvati saradnjom", dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ukoliko "britanska strana bude imala želju i nameru (da okrene stranu)" s novim šefom diplomatije, da će Rusija to podržati".

"Mogu da kažem da nam neće nedostajati gospodin (Filip) Hamond (bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije)", zaključila je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas novinarima da Moskva veruje da će novoimenovani britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson u budućnosti usvojiti retoriku koja bi bila više diplomatska u odnosu na neke njegove ranije izjave, navodi agencija Tass.

Upitan kako Moskva ocenjuje njegove prethodne oštre izjave o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Peskov je rekao da Džonson "obavljajući prethodnu funkciju (gradonačelnika Londona), ni na koji način nije uticao na spoljnu politiku Velike Britanije i nije izražavao zvaničnu poziciju" te zemlje.

Bivši gradonačelnik Londona i jedan od predvodnika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije Boris Džonson imenovan je u sredu, 13. jula za šefa britanske diplomatije.

Tereza Mej, koja je preuzela dužnost britanskog premijera posle ostavke Dejvida Kamerona, postavila je dosadašnjeg šefa diplomatije Filipa Hamonda za ministra finansija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.