Rusi razvijaju avion budućnosti: Supersonične, a u budućnosti i hipersonične letelice

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi razvijaju "avion budućnosti": Supersonične, a u budućnosti i hipersonične letelice

Bezbedniji i udobniji od postojećih

Ruski naučnici zajedno sa partnerima iz Evrope razvijaju hipersonični avion na tečni vodonik, izjavio je generalni direktor Centralnog aerohidrodinamičnog instituta (CAGI) Kiril Sipalo.

Te radnje se izvode u okviru projekta "Heksaflaj" (High Speed Experimental Fly Vehicles — Eksperimentalna leteća vozila velike brzine). Kao gorivo te letelice će koristiti vodonik.

- Avion budućnosti nije samo jedan, to je serija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aviona. To su supersonične, a u budućnosti i hipersonične letelice, uključujući i orbitalne avione, koji će omogućiti da se višestruko skrati vreme prevoza putnika i robe do udaljenih lokacija - rekao je Sipalo.

Avion bi trebalo da bude bezbedniji i udobniji od postojećih letelica. On takođe mora da ima manji uticaj na životnu sredinu.

U projektu "Heksaflaj", osim instituta CAGI, učestvuju i Centralni institut za avionske motore, Institut za aero-nautiku "Gromov" i Moskovski fizičko-tehnički institut. Strani proizvođači u projektu su iz Evropske svemirske agencije, Francuskog centra za aero-svemirska istraživanja (ONERA) i Italijanskog centra za aero-svemirska istraživanja (CIRA).

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.