Rusi rasporedili S-300: PVO sistemima razaraju ciljeve na zemlji FOTO

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 22:37

Rusi rasporedili S-300: PVO sistemima razaraju ciljeve na zemlji FOTO

Današnji izveštaj iStories, nezavisne ruske novinske agencije, otkriva da je ruska vojska rasporedila PVO sistem S-300 protiv kopnenih ciljeva.

Ova vest dolazi preko njihovog renomiranog sajta Vajniie Novosti (Važne vesti).

Zanimljivo je da ovo nije prvi slučaj da je sistem S-300 korišćen za kopnene ofanzive u tekućem sukobu u Ukrajini.

Jedan od primera je još u julu 2022. godine, kada je guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim obavestio svet o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čestim "raketnim napadima" ruskih snaga preko svog X naloga (ranije poznatog kao Tviter).

On je dalje pomenuo da su Rusi vešto koristili modifikovane rakete S-300, koje su bile opremljene GPS navigatorima za ciljanje kopnenih pozicija.

Kopajući dublje u prošlost, može se pratiti upotreba S-300 protiv zemaljskih ciljeva do 2017. Kako su otkrili ruski izvori, S-300 su koristile trupe Istočnog vojnog okruga Rusije tokom vojne vežbe u oblasti Habarovsk. Tokom te vežbe raketni sistem je korišćen za uništavanje simuliranih kopnenih vojnih vozila.

Uz određene modifikacije i adaptacije S-300, moguće je koristiti sistem i za gađanje kopnenih ciljeva. Jedan od načina da se to postigne je rekonfigurisanje radara i softverskih algoritama sistema za otkrivanje i praćenje pretnji sa zemlje umesto onih iz vazduha.

Podešavanjem parametara i algoritama, sistem se može programirati da efikasno identifikuje i angažuje ciljeve na zemlji, kao što su vozila ili osoblje.

Drugi pristup je modifikovanje projektila koji se koriste u sistemu. Za gađanje kopnenih ciljeva, rakete mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, kao što su eksplozivne ili protivoklopne bojeve glave, koje su pogodnije za angažovanje pretnji sa kopna.

Pored toga, sistem za navođenje rakete će možda morati da se prilagodi kako bi se optimizovala putanja i tačnost prilikom ciljanja kopnenih objekata.

Štaviše, integrisanje dodatnih senzora i opreme u sistem S-300 može poboljšati njegovu sposobnost da gađa zemaljske ciljeve. Na primer, ugrađivanje radara za nadzor nad zemljom ili elektro-optičkih senzora može obezbediti sistemu poboljšanu svest o situaciji na zemlji.

Izveštaji koji se pojavili 30. novembra govore o ruskoj ofanzivi na ukrajinsko tlo koja se odigrala dan ranije, razmeštajući ogromne kopnene rakete S-300.

U sinhronizovanom napadu, ruska vojska je lansirala šest projektila iz svog arsenala S-300 ka Pokrovsku, Novogradovki i Mirnogradu u regionu Donjecka.

Tragično, posledice bombardovanja su dovele do 10 žrtava, uključujući četvoro dece, i hitnu operaciju potrage i spasavanja za još pet osoba za koje se strahuje da su zarobljene ispod ruševina.

Pokrovsk je podneo najveći teret napada. Među žrtvama je i porodica od dvoje dece, 16-godišnjaka i šestomesečnog deteta, koji su zatrpani ispod ruševina.

U ovom napadu je povređen i 13-godišnji dečak. Grad je znatno oštećen, sa stambenim blokom, devet pojedinačnih kuća, policijskom stanicom i više automobila i garaža sa tragovima napada, otkrilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.