Rusi raspisali poternicu za haškim sudijom: Izdala nalog za hapšenje Putina

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 12:18

Rusi raspisali poternicu za haškim sudijom: Izdala nalog za hapšenje Putina

Rusija je stavila na svoju poternicu trećeg zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) - sudiju Tomoko Akane iz Japana.

Ona je stavljena na poternici nakon što je taj sud optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine u Ukrajini.

Sudija MKS Tomoko Akane iz Japana stavljena je na poternicu prema članu Krivičnog zakonika Rusije, prema internet bazi podataka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali se ne navodi njen navodni zločin, objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas TASS.

MKS je u martu izdao naloge za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine u Rusiju.

Rusija je priznala da je prebacila na hiljade dece iz Ukrajine, ali je saopštila da je to urađeno isključivo radi zaštite siročadi i napuštene dece u ratnoj zoni.

Rusija je odgovorila na nalog MKS za hapšenje Putina tri dana kasnije otvaranjem krivičnih predmeta protiv tužioca tog suda Karima Kana i sudija koje su naredile hapšenje ruskog predsednika, uključujući Akane i Italijana Rozarija Salvatorea Aitala.

Kan i Aitala su stavljeni na rusku poternicu u maju, odnosno u junu.

Akane je jedan od 18 sudija MKS od 2018. godine, navodi se na sajtu suda.

Akane je pre toga bila japanski ambasador za međunarodnu pravosudnu

saradnju, a obavljala je i funkciju javnog tužioca.

MKS je rekao da ostaje pri saopštenju objavljenom u maju, nakon što je Kan stavljen na poternicu, u kojem je naveo da je duboko zabrinut zbog neopravdanih mera preduzetih protiv zvaničnika toga suda.

MKS je tada saopštio da će nastaviti da sprovodi svoj zakonski mandat da se obezbedi da odgovaraju počinioci najtežih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.