Rusi raskomadali britansku raketu

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 09:06

Rusi "raskomadali" britansku raketu

Ruska vojska je nedavno presrela taktičku krstareću raketu britanske proizvodnje "Storm Shadow" dok je letela prema Berdjansku.

Oštećenje trupa rakete sugeriše da je možda oborena raketom 57E6 iz kompleksa Pancir-S1/SM, ili možda naprednim PVO sistemom 9M338K vojnog PVO sistema Tor-M2U.

Ono što je vredno istaći je da je električna oprema projektila uglavnom ostala netaknuta. Ovo očuvanje izazvalo je interesovanje stručnjaka u ovoj oblasti.

Komponente >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje se izdvajaju uključuju inercijalnu navigacionu jedinicu projektila, GPS modul za korekciju i infracrveni senzor koji se koristi za korelaciju i navođenje u završnom delu putanje rakete. Intrigantan je i kontroler za izbor mete, koji koristi infracrveni senzor za odabir ciljeva sa udaljenosti od 15-20 km, u zavisnosti od veličine mete i toplotnog potpisa.

Druge ključne karakteristike koje su zapale za oko stručnjacima su kontroleri snage avijatike, baterija rakete, digitalno kolo za dovod goriva za turbomlazni motor "Turbomeca Microturbo TRI 60-30" i elementi dizajna štita motora integrisani u repni deo gondole motora.

Pored toga, sposobnost "Storm Shadow-a da poremeti ruske radarske sisteme je pod istragom.

Ove informacije mogu pomoći u razvoju naprednijih sistema za elektronsko ratovanje na zemlji i u vazduhu. Stručnjaci su takođe zainteresovani da ispitaju karakteristike infracrvenih senzora koji rade u različitim talasnim opsezima, kao i očuvane elemente tela i krila aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.