Rusi pronašli lek za stingere? 18 raketa ispaljeno na Ka-52, nisu ga ni ogrebali VIDEO

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 12:13

Rusi pronašli lek za "stingere"? 18 raketa ispaljeno na Ka-52, nisu ga ni ogrebali VIDEO

Ukrajinci su odjednom ispalili 18 raketa na ruski helikopter Ka-52 "aligator", ali nisu uspeli da pogode letelicu.

Sa početkom ukrajinske kontraofanzive, prisustvo borbenih platformi u vazduhu je od posebnog značaja. Stručnjaci su počeli da prate ne samo šta se dešava na zemlji, već i na nebu.

Udarni avioni i helikopteri nisu samo glavna pošast tenkovskih kolona i svih vrsta oklopnih vozila koja napreduju, već i neki od prvih kandidata za obaranje. Posebno ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ima u vidu da su redovi ukrajinske vojske bukvalno popunjeni ogromnim brojem zapadnih i domaćih protivvazdušnih raketnih sistema.

Mnogi stručnjaci sa polova dva zaraćena tabora, koji pomno prate aktuelna dešavanja, pitali su pre tri dana zašto MANPADS (ručni raketni sistemi) napredujućih snaga ne funkcionišu, jer nebo vrvi od Ka-52 aligatora i Mi-28 noćnih lovaca. Čini se da su Rusi pronašli "protivotrov“ za "stingere".

Korišćenje MANPADS-a se dešavaju redovno kao i ranije, a poslednjih nedelju dana sa neverovatnom učestalošću zbog ogromne aktivnosti ruskih letelica. Neki nezvanični izvori su objavili informaciju, koju je potvrdila agencija RIA, da je jedan od Ka-52 trpeo osamnaest napada odjednom od prenosivih protivvazdušnih sistema... i uspeo je da se vrati u bazu "bez ogrebotine".

Međutim, to i nije toliko čudno jer postoji sistematski rad ruskih dizajnera i inženjera, oličen u "proizvodu" skromnog i ne glasnog naziva vitebsk-25. Za izvoz je poznatiji kao predsednik-S.

Kada je sistem PVO vitebsk-25 prvi put predstavljen na "Eurosatori-2010" u Parizu 2010. godine, mnogi stručnjaci jednostavno nisu verovali u njegovu sposobnost da odbije tako ogroman broj projektila.

Pet godina kasnije, časopis "Er internešenal" objavio je izveštaj egipatskog Ministarstva odbrane, koje je gađalo ruske helikoptere Ka-52 i podvrglo ih bezbrojnim testovima pre kupovine. Na helikopter sa sistemom vitebsk-25 je tada ispaljeno dvadesetak ruskih raketa "igla", od kojih nijedna nije pogodila cilj.

Bez detaljne specifikacije, neki izveštaji zapadnih medija sugerišu da vitebsk-25 ima laserske protivmere protiv raketa zemlja-vazduh i vazduh-vazduh sa infracrvenim navođenjem i da oprema navodno može da otkrije i blokira pretnje na azimutu od 120 stepeni i elevaciji od 60 stepeni.

Zajedno sa IR pretnjama, vitebsk-25 otkriva i ometa radarske pretnje od četiri gigaherca do 18 GHz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.