Rusi projektovali simbole Beograda

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi projektovali simbole Beograda

Izložba fotografija pod nazivom „Ruski arhitekti u Beogradu" otvorena je sinoć u Zlatnom foajeu Narodnog pozorišta.



Nikola Radošević i Spasoje Krunić

Autor, Nikola Radošević, osnivač Udruženja samostalnih umetnika fotografije, ukazao je prisutnima na značaj ruskih emigranata u stvaranju modernog Beograda.

- Veoma mi je važna simbolika današnjeg datuma, jer me za njega vezuje mnogo uspomena. Svedoci vekova mogu biti samo građevine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i reči, ali je vreme pokazalo da su ovi drugi trošniji i nepostojaniji - rekao je Radošević.

U Beograd je posle Oktobarske revolucije stiglo više od 50.000 ruskih izbeglica, mahom obrazovanih ljudi među kojima je bio i veliki broj arhitekata. Neki od njih projektovali su današnje simbole Beograda, kao što su Hotel „Moskva", zgrada Vlade Srbije, šetalište na Kalemegdanu, Studentski dom „Kralj Aleksandar Prvi".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.