Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi otvorili crkvu u šoping centru

Vladimir Skvorcov, koji se nalazi na čelu zaštitarske kompanije koja ima ugovor sa šoping centrom, upravi je predložio ovu neobičnu ideju

Mnogi kada odlaze u šoping imaju potrebu da se pomole nakon kupovine, posebno ako su pretjerali sa iznosima. Da je došlo vrijeme kada je sve komercijalizovano i ništa nije sveto, prvi su shvatli Rusi, koji su prvi u svijetu u šoping centar uveli jednu neobičnu novinu.

Naime, šoping centar "Mega", koji se nalazi u Krasnojarsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << postao je prvi šoping centar u Rusiji, a vjerovatno i jedini u svijetu, koji je dio šoping centra pretvorio u crkvu! Sada oni šopingholičari koji nemaju vremena da odu do crkve mogu ovdje da svrate nakon kupovine; da se ispovjede ili da jednostavno obave svoje duhovne dužnosti.

Ideja o ovom krajnje neobičnom projektu javila se proljetos kada je uprava šoping centra odlučila da svojim kupcima ponudi nešto novo. Oni su kontaktirali protojereja Georgija Kozgova, kojeg su zamolili da "duhovno oporavi i nahrani njihove zaštitare, ali i posjetioce šoping centra".

Kako bi Kozgovu olakšali posao, ponudili su mu prostoriju unutar samog šoping centra, gdje on sada redovno izvodi pričešća i obavlja ispovijedi. Nerijetko se može vidjeti kako vodi duboke duhovne razgovore kako sa obezbjeđenjem centra, tako i sa kupcima.

Kako se vijest o Kozgovu širila, tako je imao sve više posjetilaca koji su insistirali da ga vide. Ubrzo je uprava šoping centra shvatila da je prostorija koju su mu dali suviše malena da on tu primi sve one koji žele da mu se ispovjede.

Vladimir Skvorcov, koji se nalazi na čelu zaštitarske kompanije koja ima ugovor sa šoping centrom, zapravo je prvi koji je upravi predložio ovu neobičnu ideju. On je tada rekao da njegovi zaštitari ne mogu da "obuzdaju" sve one koji žele da dođu do Kozgova, i predložio je da mu se da prostor gdje će on izvoditi vjersku službu. Tako je nastala prva crkva unutar šoping centra, što je nezabilježen slučaj u svijetu.

Krasnojarsk je tako postao poznat kao grad koji prvi u svijetu ima crkvu u šoping centru. Inače, crkva se nalazi na četvrtom spratu šoping centra i posjeduje sve što ima i jedna uobičajena pravoslavna crkva; ručno izrađene ikone, drvene klupe, oltar i sve ostalo.

"Inače, u ovom dijelu Krasnojarska nema crkve. Na ideju sam došao zato što je veliki broj mojih zaštitara religiozan i zato sam upravi predložio da otvori nešto što će ličiti na crkvu", kaže Skvorcov.

I Kozgov vjeruje da je ovo dobar potez, jer svaki dan ima sve više vjernika. "Znate kako, gdje god postoji bilo kakav vid trgovine ili trampe, uvijek je prisutna određena doza negativnosti", kaže Kozgov i dodaje:

 "Sada u šoping centru imamo mjesto gdje svi koji žele mogu biti duhovno očišćeni", kaže Kozgov. Inače, Kozgov drži redovne liturgije i službe, obično subotom ujutro, na koje dolaze i vjernici iz cijelog kvarta, ne samo kupci šoping centra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.