Rusi odgovorili Zapadu na optužbe: To je njihov fantomski bol

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 09:43

Rusi odgovorili Zapadu na optužbe: To je njihov fantomski bol

Tačka spora ovoga puta bilo je prisustvo ruske vojske u dve države

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku, u zajedničkoj izjavi su tražile od Rusije da povuče priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Zajedničko saopštenje objavljeno je u Savetu bezbednosti UN, a pripremljeno je povodom 13. godišnjice sukoba u Južnoj Osetiji 2008. godine kada je Moskva priznala obe republike i odbila oružanu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << agresiju Gruzije protiv njih.

-Danas ponovo pozivamo Rusiju da odmah povuče svoje trupe i bezbednosne snage, kao i da revidira priznanje takozvane nezavisnosti gruzijskih teritorija Abhazije i Chinvalskog regiona Južne Osetije - navodi se u dokumentu.

Saopštenje su potpisale i tri nestalne članice Saveta bezbednosti UN – Estonija, Irska, Norveška i Albanija.

Pomenute države osudile su Rusiju za "nezakonito vojno prisustvo" u obe republike i optužile su Moskvu za postupke koji su navodno usmereni na aneksiju njihovih teritorija.

Međutim, jedan od novinara je pitao šta mogu uraditi autori dokumenta da ostvare zacrtani cilj, a to je povlačenje ruskih snaga iz Abhazije i Južne Osetije, uzimajući u obzir da se to nije dogodilo za 13 godina od izbijanja sukoba.

-Nastavićemo da se fokusiramo na tu temu u Savetu bezbednosti i nećemo dozvoliti da bude zaboravljena - rekao je stalni predstavnik Estonije pri UN Andre Lipand.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da je izjava zapadnih kolega "fantomski bol", a nezavisnost Abhazije i Južne Osetije "stvarnost koja se ne može ignorisati".

Gruzija je u noći 8. avgusta granatirala Južnu Osetiju pomoću višecevnih raketnih bacača "Grad", a gruzinska vojska je napala Republiku i porušila deo njenog glavnog grada Chinvalija.

Rusija, koja je štitila stanovnike Južne Osetije od kojih su mnogi primili rusko državljanstvo, uvela je vojsku u Republiku i nakon pet dana borbe potisnula gruzijsku vojsku iz regiona. Moskva je 26. avgusta iste godine priznala suverenitet obe republike, nakon čega je Gruzija prekinula diplomatske odnose sa Rusijom. Tbilisi odbija da prizna nezavisnost republika.

Evropski sud za ljudska prava 21. januara je priznao neosnovanim optužbe Gruzije na račun Rusije u vezi sa događajima iz avgusta 2008. godine u Južnoj Osetiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.