Rusi nisu testirali vakcinu na deci

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 11:16

Rusi nisu testirali vakcinu na deci

Nacionalni istraživački centar "Gamalej" u Rusiji planira da započne testiranje vakcine protiv koronavirusa na deci u januaru-februaru sledeće godine.

To je saopštio direktor centra Aleksandar Gincburg, prenosi Sputnjik.

"Počeli smo da pripremamo paket mera, jer institut nikada nije sprovodio testiranja na deci. Pedijatri poznaju te specifičnosti, stoga zajedno s njima pripremamo dokumentaciju koju ćemo podneti Ministarstvu zdravlja kako bismo mogli sprovoditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << testiranja na deci, ali tek nakon što završimo sva testiranja na odraslima", rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, testiranja vakcine na deci počeće na zimu, jer će treća faza testiranja vakcine protiv koronavirusa na odraslima trajati oko pet meseci. U toj fazi ispitivanja učestvovaće oko 2.000 pacijenata.

"Nadam se da će vakcina biti pogodna za decu, ali prema ruskom zakonu vakcina se može testirati na deci tek kada prođe kompletan ciklus testiranja na odraslima. Stoga, nakon što završimo treću fazu testiranja, biće nam dozvoljeno testiranje na osobama mlađim od 18 godina", pojasnio je Gincburg.

Prema rečima direktora Instituta za translacijsku medicinu i biotehologiju sa Univerziteta "Sečenov" Vadima Tarasova, sada je rano govoriti o upotrebi vakcine kod dece. On je istakao da deca ni ne spadaju u rizičnu grupu i lakše podnose bolest.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško ranije je saopštio da su klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa u Rusiji završena, a reč je o vakcini koju razvija Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije "Gamalei".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Deca u Rusiji će tek sledeće godine primiti vakcinu protiv korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2020

Nacionalni istraživački centar "Gamalei" u Rusiji planira da počne testiranje vakcine protiv virusa korona na deci u januaru-februaru sledeće godine, saopštio je direktor centra Aleksandar Gincburg...Kako prenosi Sputnjik, Gincburg je naveo da Institut nikada nije sprovodio testiranja na deci..."Pedijatri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.