Rusi najavili: Povratak Admirala?

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 15:08

Rusi najavili: Povratak Admirala?

Jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov, koji je pretrpeo niz odlaganja remonta, mogao bi da se vrati u upotrebu do kraja sledeće godine.

Ovo je objavila ruska režimska novinska agencija TASS.

Brod, porinut 1985. godine, trebalo je da bude remontovan i trebalo je da bude operativan 2023. godine.

"Prema prilagođenom planu, fabrička ispitivanja nosača aviona na moru trebalo bi da počnu na proleće 2024. Ako ispitivanja prođu bez grešaka, onda brod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može biti predat floti krajem 2024. Ako nešto pođe po zlu tokom testova, onda je prelazak na 2025. neizbežan", navodi se u publikaciji TASS, koja citira neimenovani izvor.

U decembru 2019. najmanje jedan vojnik je poginuo, a 12 ljudi je povređeno u požaru na brodu. Prošle godine je pretrpeo štetu tokom remonta kada je plutajući dok koji ga je držao potonuo, a dizalica se srušila na njegovu palubu.

Nosač je postao poznat u Britaniji 2017. godine kada ga je tadašnji ministar odbrane Majkl Falon nazvao "brodom srama" dok je prolazio kroz vode kod engleske obale, izbacujući ogromne oblake crnog dima.

Za razliku od većine zapadnih pomorskih brodova koji koriste gasne turbine ili nuklearnu energiju, Admiral Kuznjecov je brod na konvencionalni pogon koji koristi mazut kao gorivo, što često dovodi do vidljivog traga gustog crnog dima koji se može videti sa velike udaljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski „brod srama“ bi mogao ponovo da uđe u službu: Vraća se „Admiral Kuznjecov“?

Izvor: Danas, 05.Jul.2023, 07:04

Jedini ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov , koji je pretrpio niz odlaganja remonta, mogao bi ponovno ući u službu do kraja sledeće godine, izvestila je ruska režimska novinska agencija TASS, prenosi Klix.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.