Rusi izvukli američki MQ-9 iz Crnog mora: Ključni obaveštajni podaci

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 08:46

Rusi izvukli američki MQ-9 iz Crnog mora: Ključni obaveštajni podaci

Prema novom izveštaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 Reaper iz dubina Crnog mora.

Obaranje visokotehnološkog američkog MQ-9 Reaper-a 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je leteo iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog meseca.

Sada Moskva tvrdi da je uspela da izvuče "ugrađenu elektronsku opremu“ drona iz Crnog mora i da je "dobila neprocenjive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacije o karakteristikama brojnih kritičnih radio-elektronskih komponenti MQ-9 Reaper", prenosi britanski Metro.

Procenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 2.950 stopa pre nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.

Spašani su bili multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmenu podataka Link-16 i bezbedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izveštaju "Svobodnaya Pressa".

Navodno su ostatke dronova ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija veruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi sprečila izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper da prosleđuju podatke satelitima, navodi se u izveštaju.

Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obaveštajne podatke koje prikuplja dronovima prosleđuje Oružanim snagama Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"IZVUKLI SMO AMERIČKI DRON IZ CRNOG MORA" Rusi tvrde: "Dobili smo neprocenjive informacije"

Izvor: Blic, 10.Apr.2023

Prema novom izveštaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 "riper" iz dubina Crnog mora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.