Rusi i Kinezi isplovili: Počelo je...

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 11:41

Rusi i Kinezi isplovili: Počelo je...

Ruska Tihookeanska flota je saopštila da su brodovi mornarica Rusije i Kine započeli treću zajedničku pomorsku patrolu u Tihom okeanu.

Njihovi su zadaci jačanje pomorske saradnje Rusije i Kine, održavanje mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i nadgledanje morskog područja i zaštita objekata pomorske aktivnosti dve zemlje, piše list "Izvestija".

Nakon izlaska brodova iz Vladivostoka, u vodama zaliva Petra Velikog formiran je zajednički konvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je krenuo rutom koju su dve strane prethodno dogovorile.

Tokom patroliranja pripadnici dve mornarice će uvežbavati kretanje u različitim formacijama, organizovanje svih vidova odbrane, dopunjavanje zaliha vode i goriva u pokretu i ispunjavanje protivpodmorničkih zadataka. Biće uvežbavano i sletanje helikoptera na brodove.

Prva rusko-kineska pomorska patrola održana je 2021. godine, a druga u jesen 2022. godine.

U Japanskom moru su 23. jula završene zajedničke rusko-kineske pomorske vežbe "Sever/Interakcija – 2023".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.