Rusi imaju protivotrov za F-16

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 08:34

Rusi imaju "protivotrov" za F-16

Zapadni saveznici žele da isporuče Kijevu lovce F-16, a ruski stručnjaci navode da ruska vojska ima ta nih “protivotrov”.

Ruski vojni eksperti tvrde da njihov glavni cilj nije da Ukrajina pobedi na bojnom polju, već da produže sukob na teritoriji ove zemlje.

Prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca, priprema pilota Oružanih snaga Ukrajine za upotrebu lovaca F-16 biće dugoročni projekat i signal za Rusiju.

Ruski vojni ekspert Viktor Baranec >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je lovac F-16 ozbiljno oružje.

“Ovaj avion leti brzinom većom od 2.200 kilometara na sat. F-16 koristi rakete ‘zemlja-vazduh i ‘vazduh-vazduh. Ova letelica se dobro pokazala u mnogim oružanim sukobima u kojima su učestvovale Sjedinjene Američke Države. I zbog toga se ne isključuje mogućnost da ukrajinske Oružane snage F-16 neće koristiti za uništavanje ruskih vojnika i oficira“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov. On ne isključuje mogućnost da će Ukrajini biti isporučeno oko 40-50 ovih aviona čiji će zadatak biti nanošenje visokopreciznih udara na ruske trupe i objekte koji se nalaze na teritorijima koje kontrolišu Oružane snage Rusije.

Međutim, Aleksej Leonkov veruje da će ovim avionima upravljati piloti iz zemalja-članica NATO.

“Ukrajinskih pilota praktično da više nema. Iz ovog zaključujemo da se u ovim letelicama mogu nalaziti piloti iz Poljske ili Kanade“, decidan je stručnjak.

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin takođe smatra da će ovim avionima upravljati NATO piloti. Što se tiče pilota iz Ukrajine, kako kaže, oni će morati da prođu obuku koja će trajati oko tri-četiri meseca, a možda čak i godinu dana.

Viktor Litovkin ipak smatra da Kijevu nisu dovoljni samo avioni i NATO piloti u borbi protiv Rusije.

“Da bi Ukrajina uopšte mogla da koristi lovce F-16, ovoj zemlji su potrebni dobro opremljeni aerodromi. Pored toga, Ukrajinci moraju imati i radarske stanice, kao i ceo pogon za održavanje ovih letelica. Ovo je ogroman i skup posao. Sve to treba da se nalazi na teritoriji ukrajinske države. Njihova primena će izazvati određene poteškoće za zemlje-članice Alijanse“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Leonkov dotle iznosi pretpostavku da Ukrajina ove lovce neće koristiti sa svoje teritorije.

“Ne isključuje se mogućnost da će ovi avioni poletati sa teritorije Rumunije. Tamo će se verovatno nalaziti cela tehnička baza iz Evrope i Amerike koja će opsluživati ove letelice. Ova zemlja je jedino koliko-toliko sigurno mesto jer se, na primer, sa teritorije Belorusije mogu kontrolisati aerodrome Poljske pomoću ruskog aviona A-50“, objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje da li će F-16, ako bude isporučen Ukrajini, promeniti situaciju na frontu, Litovkin kaže da od toga nema ništa. Prema rečima stručnjaka, Rusija ima “protivotrov“ za ovu američku letelicu.

“Rusija ima avione, Su-30 i Su-35 koji će se boriti protiv američkog lovca. Oni su mnogo moćniji od F-16. Dakle, Amerikanci rizikuju da izgube svoje avione na ukrajinskom nebu“, naglašava stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.