Rusi i Kinezi zajednički grade nuklearni reaktor na Mesecu do kraja 2035. godine

Izvor: Piplmetar.rs, 09.Mar.2024, 18:31

Rusi i Kinezi zajednički grade nuklearni reaktor na Mesecu do kraja 2035. godine

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je planove o saradnji sa Kinom u vezi izgradnje automatizovanog nuklearnog reaktora na Mesecu do 2035. godine. Zajednički reaktor će pomoći u napajanju planirane lunarne baze koju će dve zemlje zajednički koristiti.
Još 2021. godine, Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) otkrile su plan o izgradnji zajedničke baze na Mesecu, nazvanoj Međunarodna lunarna istraživačka stanica (ILRS), za koju su tada tvrdili da će biti „otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere“.
Međutim, malo je verovatno da će NASA astronautima biti dozvoljeno da posete ovu bazu zbog istorijski hladnih odnosa sa CNSA i nedavnog razlaza sa Roskosmosom, koji će napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu do 2025. kao odgovor na sankcije SAD zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Nuklearni reaktor će služiti stalnoj misiji na Mesecu „Danas ozbiljno razmatramo projekat i njegovu realizaciju u periodu 2033-2035, da zajedno sa našim kineskim kolegama isporučimo i instaliramo nuklearni agregat na površini Meseca“, rekao je generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov za državnu rusku novinsku agenciju TASS.
Borisov je dodao da će izazovni građevinski posao verovatno biti obavljen autonomno „bez prisustva ljudske posade“ i da su neophodna tehnološka rešenja za njegovo izvođenje „skoro spremna“.

Getty Images
Roskosmos takođe želi da koristi ogromne rakete na nuklearni pogon kako bi se prebacio potrebni teret na Mesec za izgradnju ove baze, ali agencija još nije našla rešenje kako da bezbedno izgradi ove svemirske letelice, preneo je Rojters.
Nuklearni reaktor, ili sličan izvor pouzdane energije, verovatno će biti neophodan za održavanje budućih lunarnih baza jer je malo verovatno da će solarni paneli generisati i skladištiti dovoljno energije.
U septembru prošle godine, naučnici iz Velike Britanije otkrili su planove za kompaktni nuklearni reaktor koji može da se napaja sićušnim gorivnim ćelijama, veličine semena i koji će NASA testirati za buduće misije.
Trenutno nije jasno kakvu će veličinu ili oblik imati zajednički ruski i kineski reaktor.
Čija će posada prva do Meseca Roskosmos i CNSA, nisu do sada slale ljudske posade na površinu Meseca i imaju različite rezultate kada je reč o nedavnim istraživanjima Meseca.
Prošle godine, prva ruska misija na Mesecu u poslednjih 47 godina, završila se katastrofom kada se lender Luna-25 srušio na površinu Meseca, ostavljajući iza sebe krater širok 10 metara.
Međutim, Kina je prisutna na Mesecu od 2013. godine, kada je misija Čang’e 3 postavila lender i rover na površinu Meseca. Naredne misije Chang’e 4 i Chang’e 5, koje su realizovane 2019. i 2020. godine, takođe su uspešno izvršile sletanje svemirskih letelica na Mesec. Najnovija misija je takođe uspešno vratila lunarne uzorke na Zemlju – podvig koji će CNSA pokušati da ponovi kasnije ove godine.
Prošle nedelje, CNSA je takođe objavila da će početi sa lansiranjem džinovske rakete za višekratnu upotrebu u naredne dve godine, kao deo plana agencije da pošalje prvu ljudsku posadu na Mesec do 2030. godine. Međutim, NASA ima planove da vrati ljude na površinu Meseca pre toga, uprkos tome što je prva misija Artemis sa posadom odložena do 2026. godine, piše livescience.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.