Rusi hoće da nadoknade gubitke NIS

Izvor: B92, 23.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi hoće da nadoknade gubitke NIS

Nejasna računica poslovanja NIS-a (arhiva)

Beograd -- Izjava direktora NIS-a Kirila Kravčenka da NIS ima gubitke zbog niske prerađivačke cene nafte izazvala je spekulacije da će Rusi zatražiti korekciju te cene.

Kravčenko nije izneo podatak koliki su gubici NIS-a zbog, kako je rekao, niske cene prerade nafte, ali je naglasio da bi realna cena umesto sadašnjih 29 dolara po toni, trebalo da iznosi 52 dolara. To znači da NIS izgubi oko 23 dolara po litri prerađene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nafte.

U srpskim rafinerijama godišnje se preradi oko milion tona sirove nafte a stručnjaci procenjuju da bi ,ukoliko bi prerađivačka cena nafte bila udvostručena, NIS uspeo da anulira prošlogodišnje gubitke u iznosu od tri milijarde dinara i da ostatak novca uloži u investicije.

Izvor listaa "Danas" u Vladi Srbije koji je želeo da ostane anoniman tvrdi, međutim, da nije tačno da NIS beleži gubitke na poslovima rafinerijske prerade sirove nafte i prometu naftnih derivata i naglašava da resorna ministarstva ne razmišljaju o povećanju cene te usluge.

"Ukoliko bi poskupele usluge prerade sirove nafte na gubitku bi bili ne samo prometnici naftnim derivatima koji bi se suočili sa padom prometa na svojim benzinskim pumpama već i vozači pošto bi gorivo poskupelo za dodatnih 2,5 odsto. Zbog svega toga ne verujem da će Vlada Srbije i resorna ministarstva dozvoliti povećanje cene uslužne prerade nafte", kaže za "Danas" Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafte a.d.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.