Rusi ga štite sa zemlje, mora i neba: Najduži Putinov most spojio Krim sa Rusijom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ga štite sa zemlje, mora i neba: Najduži Putinov most spojio Krim sa Rusijom (VIDEO)

Postavljena metalna konstrukcija težine više od sto hiljada tona i dužine 17 km

Objavljeni su snimci završnog dela montaže prelazne konstrukcije drumskog dela Krimskog mosta. Sada je put potpuno povezao dve obale – krimsku i tamansku. Graditelji Krimskog mosta završili su važnu etapu izgradnje prelaza preko Kerčkog moreuza — spojili su konstrukcijom dve obale.

Pročitajte i: 

Informacioni centar „Krimski most“ saopštio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od Tamana do Kerča postavljena metalna konstrukcija težine više od sto hiljada tona i dužine 17 km, a duž još dva kilometra put će proći po nasipu na kerčkoj strani.

Otvaranje mosta, preko Kerčenskog zaliva, planirano je za decembar 2018. za drumski saobraćaj, a za železnički 2019. godine. Procenjuje se da će njime svakog dana prelaziti 40.000 vozila. Krimski most, dug 19 kilometara, biće najduži most u Rusiji, ali i u celoj Evropi. Biće duži čak i od, do sada najdužeg, mosta Vaska de Game (17,2 kilometara) u Portugaliji.

Eksperti kažu da je zaštita Krimskog mosta neophodna „sa zemlje, mora, neba i vode“.

Rusija formira posebnu brigadu

Rusija će formirati mornaričku brigadu radi zaštite Krimskog mosta, koji spaja Krim i Krasnodarski kraj. Pitanje zaštite najdužeg mosta u Rusiji je postalo posebno aktuelno nakon pokušaja ukrajinskih nacionalista da izvrše diverziju, a takođe i zbog terorističkih i ekstremističkih pretnji.

Krimski most spojio dve obale #Crimea #Bridge #video https://t.co/KfD3pYo7Ou pic.twitter.com/Z4vKu56oOH

— Sputnik Србијa (@rs_sputnik) December 20, 2017

Nova specijalna jedinica biće u sastavu „Rosgvardije“, koja već obezbeđuje 74 važna državna objekta.

- "Rosgvardija" ima zadatak da osigura bezbednost mosta preko Kerčenskog zaliva u novoformiranom Južnom vojnom okrugu. U tu svrhu se formira nova jedinica — mornarička brigada Nacionalne garde - rekao je direktor „Rosgvardije“ Viktor Zolotov, govoreći pred senatorima Saveta Federacije, piše Sputnjik.

Ranije je i ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov rekao da u projektnoj dokumentaciji mosta postoji odeljak posvećen antiterorističkom obezbeđenju tog objekta. Nakon toga su se u ruskim medijima pojavile informacije da „Rosgvardija“ planira da formira odred borbenih ronilaca, čiji će zadaci, između ostalog, biti odbijanje napada diverzanata i potraga za eksplozivom.

Kijevske vlasti tvrde da Krimski most stvara pretnje po nacionalnu bezbednost Ukrajine. Kijev strahuje da će most ograničiti kretanje brodova iz Marijupolja i Berdjanska, koji se nalaze na Azovskom moru, a ukrajinski eksperti smatraju da dejstva Rusije nose „vojno-politički karakter“, stvaraju „novo polje socijalno-ekonomskih rizika stagnacije u delu Ukrajine oko Azovskog mora“ i povećavaju pretnje u kontekstu kopnenog koridora u „okupirani“ Krim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.