Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi favoriti

Rusi favoriti

BOR - Republička agencija za privatizaciju saopštila je da je produžila rok za dostavljanje konačnih pisanih ponuda za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena 'Bor' putem tendera, i to do 22. novembra. U Agenciji nisu želeli da obrazlože razloge produžetka roka koji ističe 30. oktobra, ali ni da pruže informaciju o tome koliko je kompanija do sada kupilo tendersku dokumentaciju.

Iako se ponude drže pod velom tajni, prema saznanjima 'Blica' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za kupovinu ima 13 zainteresovanih firmi, ali je procurila informacija da su do sada interesovanje za RTB pokazala čak 22 potencijalna kupca. Kao razlog produžetka roka za otkup dokumentacije pominju se žalbe nekih kompanija na kratak rok za dostavljanje konačnih ponuda.

Obe ove informacije u Agenciji nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju. 'Blicu' je u Agenciji rečeno da će nakon 22. novembra zasedati tenderska komisija koja treba da konstatuje ko je otkupio dokumentaciju i da se nakon toga materijal ponudi finansijskom savetu kako bi se utvrdio kvalitet ponuda. Finansijski savet čini konzorcijum na čijem je čelu firma CAIB. Za ekonomska pitanja zadužen je 'Deloit i Tuš', za pravna 'Harisons', a za tehnička pitanja 'Internešenel majning konsalting IMC' i 'Prospera'.

U RTB-u, u kojem je Agencija strogo zabranila iznošenje toka privatizacije, ne kriju da su iznenađeni velikim interesovanjem najmoćnijih svetskih kompanija. U kombinatu navode da je proizvodnja bakra ekonomski isplativa ukoliko je cena tog metala na berzi 3.500 dolari po toni, a ona je sada više nego dva puta veća od te sume. Visoka cena bakra je svakako jedan od razloga pojačanog interesovanja svetskih kompanija za RTB.

Među kompanijama zainteresovanih za kombinat iz Bora ističe se SMR, deo ruskog investicionog fonda 'Bejzik element', na čijem je čelu finansijski magnat Oleg Deripaska.

Jedan od dobrih poznavaoca prilika u RTB-u i odnosa države prema toj firmi rekao je za 'Blic' da je tender samo formalna stvar.

- S obzirom na podršku kojoj je Srbiji potrebna iz Rusije u vezi sa rešenjem statusa Kosova, potpuno sam siguran da će 'Bejzik element' biti novi vlasnik RTB-a - rekao je on.

Minimalan iznos za kupovinu imovine RTB-a iznosi 267 miliona dolara, a presudna bi mogla biti ponuđena visina investicija u to preduzeće.

Među zainteresovanima je i kiparski 'Ist point' Zorana Drakulića. U trci su još i kanadski 'Dandi', koji je već dobio koncesije za istraživanja i eskploataciju rude na planini Crni vrh kod Bora, 'Vju majning' iz Perta, 'Kuprom' iz Rumunije, 'West Alpina' iz Austrije i KGHM iz Poljske. Dokumentaciju su otkupili 'X Strata' iz Švajcarske, kiparski 'Amalko', 'Mineco' iz Švajcarske, 'Delfi' iz Italije i američki 'High tech'. Budući vlasnik borskog basena bakra mogao bi biti i konzorcijum čileanske 'Antofagaste', koja proizvodi pola miliona tona bakra godišnje, i čuvene američke kompanije 'Berk Gold'.

Saša Trifunović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.