Rusi drže prst na okidaču nišaneći na Saudijsku Arabiju?

Izvor: Blic, 15.Jan.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi drže prst na okidaču nišaneći na Saudijsku Arabiju?

Rusija bi mogla da napadne Saudijsku Arabiju zbog direktne umešanosti Rijada u nedavne terorističke zločine u gradu Volgogradu u kojima su bombaši-samoubice usmrtili 32 ljudi, a ranili više od 100, objavila je iranska televizija "Pres".

Televizija Pres iz Teherana tvrdi da Putin ima saznanja da Saudijci direktno pomaže teroriste sa Kavkaza i da ruske obaveštajne službe imaju pouzdane informacije o planovima ekstremista, posebno sad pred održavanje Zimskih olimpijskih igara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sočiju.

Iranski TV novinari tvrde da je Putinu još u julu prošle godine šef saudijske obaveštajne službe Bandar bin Sultan zapretio da bi Rusiju mogli da napadnu teroristi koje finansiraju vehabije iz njegove zemlje. Takođe, i da bi sve to posebno moglo da se intenzivira baš pre Olimpijade.

- Mi kontrolišemo grupacije na Kavkazu - rekao je navodno Bandar.

Najsmrtonosniji napadi

- 2002 - Čečenski teroristi uzeli za taoce 700 posetilaca moskovskog teatra, a akcija oslobađanja odnela 120 života

- 2004 - Teroristi preuzeli školu u Beslanu na teritoriji Severne Osetije kad je poginulo više od 300 ljudi, od toga polovina dece

- 2004 - Na stadionu u Čečeniji ubijeno 20 funkcionera tek par dana nakon što je Putin ocenio da ima napretka u rešavanju problema s Čečenijom

Volgograd je na putu od Moskve ka jugu Rusije i obali Crnog mora, gde će u Sočiju 7. februara početi jedan od najvažnijih događaja za Rusiju u ovoj godini, jer Zimske olimpijske igre predstavljaju nešto čime bi ta zemlja konačno demonstrirala povratak na svetsku scenu i prikazala dominaciju i snagu.

Međutim, dva uzastopna bombaška napada u Volgogradu 29. i 30. decembra uznemirila su Moskvu i izazvala zabrinutost stanovništva, ali i celog sveta, s obzirom na to da će predstavnici stotine zemalja u vreme Igara otputovati u Soči.

Putin je javno istakao da će odlučno stati na put svim terorističkim frakcijama koje prete da ugroze stabilnost države i da će sve ekstremiste "sravniti sa zemljom". Sad se navodi da bi te pretnje ruskog lidera mogle da znače i direktan napad na Saudijsku Arabiju zbog njenog "zatvaranja očiju" kad je reč o logistici za teroriste s njene teritorije.

- Postoje čak i nepotvrđeni izveštaji da je Putin sa svojim bliskim bezbednosnim saradnicima već potpisao plan prema kojem će uskoro uslediti uništavanje Saudijske Arabije - navodi Pres TV iz Teherana.

Ko je Pres TV

Iranska državna televizija Pres sa sedištem u Teheranu emituje 24 sata programa na engleskom jeziku od 2007. godine, kada su pokrenuti i vebsajt i satelitski kanal, uz podršku tadašnjeg predsednika Mahmuta Ahmadinedžada.

Troškovi se pokrivaju iz državnog budžeta, a i uređivačka politika je vrlo bliska vladajućim islamskim strukturama šiitskom usmerenja, što je direktno suprotno saudijskoj sunitsko-vehabijskoj verziji islama. Televizija je povremeno podvrgavana kritici zbog navodnog antisemitizma i sklonosti da lansira zaključke zasnovane na "terorijama zavere".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin besan: Rusija će da uništi Saudijsku Arabiju

Izvor: NaDlanu.com, 15.Jan.2014

Predsednik Rusije je javno istakao da će stati na put teroristima, što bi moglo da podrazumeva i kažnjavanje Saudijske Arabije zbog podrške terorista prilikom napada na Volgograd...Foto: Beta, AP / Ivan SekretarevRuski predsednik Vladimir Putin i ruske obaveštajne službe imaju informacije da je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.