Rusi dolaze, a zemlja već gori

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 09:56

Rusi dolaze, a zemlja već "gori"

Kao zemlja na koju je Rusija izvršila invaziju 2008, Gruzija bi mogla da ima dobar razlog da bude neprijateljski nastrojena prema svom mnogo većem susedu.

Kako piše u autorskom tekstu za Politiko Peter Elcov, Gruzija ima zaseban jezik i kulturu, naginje ka zapadu, želi da se pridruži NATO-u, što im osporava Rusija koja im je okupirala 20 odsto teritorije.

Ali, uprkos tim tenzijama, u Tbilisiju i dalje pozdravljaju većinu ruskih stvari i sa dobrodošlicom dočekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ruse, piše Elcov, vanredni profesor na Visokoj školi za međunarodne bezbednosne poslove Univerziteta nacionalne odbrane u Vašingtonu.

Navodi se da je Gruzija već prihvatila preko 100.000 ruskih izgnanika, od kojih su većina legitimne antiratne izbeglice koje se protive invaziji njihove zemlje na Ukrajinu.

Ti mladi Rusi zaslužuju pomoć pošto bi, što je važno, mogli da postanu saveznici zapada u komunikaciji sa običnim Rusima u Rusiji. Oni bi takođe mogli da odigraju ključnu ulogu u remodelovanju Rusije nakon što politički režim koji je izgradio Vladimir Putin prestane da postoji.

Ipak, bez obzira na ovu obećavajuću misiju, ruski izgnanici predstavljaju i veliki bezbednosni rizik za zemlje u koje dolaze, a kao glavni razlog navodi se to što Kremlj već dugo iskorišćava rusku dijasporu kao deo svojih iregularnih ratnih operacija.

Pošto Rusi u Gruziju mogu da putuju bez viza ili bez bilo kakve ozbiljne provere, to je takođe i sjajan način za Kremlj da "zasadi" svoje lojaliste, špijune i operativce na tlo Gruzije – čega su Gruzijci veoma svesni. Ali i iz Gruzije mogu ići dalje, u druge zemlje. Tako jedan nedavni izveštaj ukazuje da je već preko deset agenata FSB-a uhvaćeno dok su pokušavali da uđu u Sjedinjene Države preko američko-meksičke granice, pretvarajući se da su političke izbeglice koje su suočene sa progonom u Rusiji zbog nezavisnog novinarstva ili rada za nevladine organizacije.

U tekstu se navodi i da je cilj Rusije u zemlji kao što je Gruzija da izazove društvene nemire, nestabilnost i haos, a Gruzija je već u plamenu.

Proteklih sedmica zemlja preživljava političku krizu, koja uključuje pesničenje u parlamentu i nasilne sukobe demonstranta i policije na ulicama Tbilisija.

Istovremeno, sve više gruzijskih političara širi antizapadna osećanja, te su čak i optužili američkog ambasadora Kelija Degnana da navodno primorava Gruziju da uđe u rat sa Rusijom.

U ovakvom stanju političkog haosa Gruzija pruža plodno tlo za psihološke operacije Rusije.

Na primer, dezinformacija koja sugeriše da SAD rade na tome da uvuku Gruziju u rusko-ukrajinski rat mogla bi da dovede i do eskalacije konflikta među elitama i do nasilja na ulicama.

A ovo je samo jedna od hipotetičkih linija dezinformacija. Moglo bi da ih bude mnogo.

Postoji još toga što bi FSB mogao da uradi da unese nemir u region, poput toga da na primer ucenjuju izbeglice tako što će pretiti bezbednosti njihovih rođaka u Rusiji. Navodi se i da postoje dokazi da lider Čečenije Ramzan Kadirov, Putinov saveznik, radi to već godinama u čečenskoj dijaspori u Evropi i Kanadi.

Kadirovljeve metode su brutalne, uključuju uzimanje rođaka izbeglica za taoce, pretnje mučenjem Čečenima koji ne sarađuju, plaćanje onima koji sarađuju, regrutovanje Čečena kroz klubove borilačkih veština i fabrikovanje krivičnih optužbi protiv izbeglica.

FSB može i da planira diverzantske operacije čija je svrha stvaranje tenzija između izbeglica i njihovih domaćina. Što je poslednje i najviše uznemirujuće, FSB bi mogao da podstiče antizapadne stavove među samim izbeglicama.

Naime, pošto Rusi mogu da glasaju iz inostranstva sve dok imaju rusko državljanstvo, a mnogi to i rade uprkos tome što za stalno žive u drugim zemljama, Putin je tako 2018. dobio zapanjujući 81 procenat glasova ruskih građana u Nemačkoj, 72 procenta u Izraelu, 63 odsto u Francuskoj i u SAD, kao i 52 odsto u Ujedinjenom Kraljevstvu, preneo je pisanje Politika list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.