Rušenje prištinske džamije podstaklo neka pitanja

Izvor: Southeast European Times, 10.Feb.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušenje prištinske džamije podstaklo neka pitanja

Istorijsko obeležje je srušeno, što je podstaklo pitanja oko zaštite kulturnog nasleđa.

10/02/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 10.2.2011.

Prištinska džamija Hatunije jedna je od najstarijih u gradu, a evidencija pokazuje da je izgrađena u 15. veku. Ona je 2001. uvrštena na listu lokacija kulturnog nasleđa.

Međutim, ništa od toga nije sprečilo Islamsku zajednicu Kosova da uništi zgradu prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kako bi izgradila novu. Mada je ministarstvo kulture izdalo naređenje da se obustavi rušenje, bilo je prekasno za to -- odluka ministarstva došla je dva meseca nakon što je džamija srušena.

Prema rečima Hadžija Mehmetaja, direktora Instituta za zaštitu spomenika i regionalnih muzeja Prištine (IMMP), nisu bile sleđene adekvatne procedure i nikada nije osnovana neophodna komisija koja bi razmotrila plan.

„Rušenje džamije bilo je nezakonito zato što nije postojala komisija u kojoj je trebalo da učestvuje predstavnik IMMP“, rekao je on za SETimes. „Institut ima nadležnost za takve slučajeve, bar u Prištini.“

Džamija je „trebalo da se vrati u svoje prethodno stanje, a nova mora da se prilagodi staroj arhitekturi“, rekao je on.

Međutim, Islamska zajednica insistira da je imala pravo da sprovede projekat bez mešanja spolja.

"Mi imamo dozvolu da nastavimo radove", rekao je Bahri Sejdiu, šef prištinskog Saveta islamske zajednice. Džamija, dodao je on, pripada Islamskoj zajednici, koja neće dozvoliti nekom drugom da nadgleda njene aktivnosti na toj lokaciji.

„Bilo je opasno čak i moliti se u džamiji Hatunije, jer nije bila otporna i kao takva nije mogla da se odupre dotrajalosti“, rekao je Sejdiju. Nova džamija, obećao je on, „biće građena u neoklasičnom stilu, a ne u modernom, i imaće kupole“.

Ministarstvo kulture kaže da je uputilo odluku islamskoj zajednici 21. maja 2010, naloživši zaustavljanje rušenja. Međutim, već tada su od nje ostale samo ruševine.

„Naložili smo Kosovskoj islamskoj zajednici i radnicima da prestanu rušenje džamije Hatunije i tražili od njih da preduzmu odgovarajuće korake i sprovedu instrukcije koje su dobili od IMMP“, kaže Salih Morina, stalni sekretar ministarstva kulture. To znači „povratak džamije u njeno prethodno stanje“, dodao je on.

„Za one koji su prekršili zakon uslediće interna istraga, sa tužbom“, rekao je Morina.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.