Ruse trese zlatna groznica

Izvor: Blic, 17.Jan.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruse trese zlatna groznica

Ruski milijarderi dosad su kupovali zlatan nakit, a sada su prešli na zlatne rudnike. U času kada cena ovog dragocenog metala obara sve rekorde, jedan broj poznatih oligarha zagrejao se za kupovinu nalazišta zlata.

Prava bitka zapodenula se oko najvećeg sibirskog nalazišta zlata Suhoj Log, nedaleko od Irkutstka, za koje se ruska vlada sprema da raspiše tender u martu.

Romana Abramoviča, koji je zaradio bogatstvo na nafti, i Alekseja Mordašova, vlasnika giganta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za proizvodnju čelika „Severstalj", zlatna groznica je poslednje uhvatila. Prethodno je zarazila kralja aluminijuma Olega Deripasku i vlasnike kompanija „Norilski nikl" i „Interros" Vladimira Potanjina i Mihaila Prohorova.

Trku za Suhoj Log isprovocirao je razlaz Potanjina i Prohorova, koji pokušavaju da podele imperiju. Oligarsi koji su zajedno radili desetak godina, treba da, osim „Norilska" podele i najveću rusku kompaniju za eksploataciju zlata „Polus zoloto", koja se smatrala prirodnim favoritom za kupovinu irkutskog rudnika. Međutim, posle skandala i svađe vlasnika njene šanse za pobedu na tenderu su se smanjile.

Kolika je „lovina" u igri govori podatak da su rezerve zlata u ovom rudniku procenjene na 2.000 tona, što je ravno godišnjem nivou izvađenog zlata u svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.