Rupu u srpskom zakonu koriste za najgnusnije zločine; Nisu krivično odgovorni VIDEO

Izvor: B92, 01.Feb.2021, 20:31

Rupu u srpskom zakonu koriste za najgnusnije zločine; "Nisu krivično odgovorni" VIDEO

Pedofilija i drugi oblici zlostavljanja dece nezaobilzna su tema poslednjih dana, i svi bi pedofile da osude na najstrože kazne.

Ali šta raditi u slučaju kada dete naudi detetu, i kakve su kazne za to?

Dečak star 14 godina silovao devojčicu od 13. Naslov koji kod čitalaca stvara jezu. Ono što stvara još veću jezu je činjenica da je dečaka samo nekoliko meseci delilo od toga da uopšte ne odgovara za silovanje.

Advokat Nemanja Perović ukazuje za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << televiziju Prva na nedostatke u srpskom krivičnom zakonodavstvu u toj oblasti.

"U našem krivičnom zakonodavstvu iz 2005. godine Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela za lica, odnosno decu starosti do 14. godine nema krivičnog gonjenja i nisu krivično odgovorna. To je po odluci tadašnje zakonodavne vlasti i stručnjaka vezanih za razvoj same svesti", navodi on.

Ipak, dečak koji je osumnjičen za silovanje devojčice je napunio 14 godina tako da može da odgovara pred zakonom.

Nije retkost da maloletnici, znajući da nisu krivično odgovorni do 14. godine, to koriste za najgnusnije zločine.

Tako su krajem 2016. u Novom Sadu trojica dečaka stara samo 12 godina zapalili beskućnika koji je umro posle toga u bolnici.

Policija je brzo uhapsila počinioce, ali su posle samo nekoliko sati morali da ih puste jer se radi o dečacima starim 12 godina koji krivično ne odgovaraju.

Deca kasnije nisu pokazala ni neko veliko kajanje, jer kako su rekli, nisu imali nameru da neko umre.

Kada je slučaj silovanja maloletnice od 14-godišnjeg dečaka u pitanju, treba pustiti da sud proceni ko je kriv.

Opširnije u vide-prilogu.

Za mlađe maloletnike od 14 do 16 najstroža kazna, odnosno krivična sankcija koja se može izreći je od 6 meseci do 4 godine upućivanje u vaspitno-popravni dom. To nije zatvor, postoji maloletnički zatvor za lica između 16 i 18 godina.

Da li bi zakon trebalo da bude stroži i da se odnosi i na mlađe od 14 godina? Ako pitate žrtve i njihove porodice, svi će vam reći - da. Ipak, odluku o tome moraju da donesu stručnjaci iz različitih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.