Rupel više nije savetnik premijera

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel više nije savetnik premijera

Bivši šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel napustio mesto specijalnog savetnika vlade, potvrdila ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Katarina Kresal.

Pravni zastupnici Dimitrija Rupela saopštili su da informacije o povlačenju Rupela sa mesta specijalnog savetnika za spoljnu politiku, nisu tačne.

O Rupelovom odlasku sa funkcije medije je obavestila ministarka za unutrašnje poslove Katarine Kresal, napominjući da joj je to saopštio premijer Borut Pahor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Nešto kasnije, slovenačka agencija STA prenela je izjavu ministra spoljnih poslova Samuela Žbogara, koji se nalazi u Briselu, da se Rupel vraća u Ministarstvo inostranih poslova gde će, u rangu ambasadora, obavljati određene poslove.

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Katarina Kresal rekla je da je bivši šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel napustio mesto specijalnog savetnika vlade, napominjući da joj je to preneo premijer Borut Pahor.

Ministarka je navela da je zadovoljna tom odlukom, podsetivši da je više puta upozoravala da Rupel nije bio ličnost za tako značajno mesto pri vladi.

Kresalova je istakla da ne zna kakav će biti dalji Rupelov put i da o tome nije razgovarala s predsednikom vlade.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar, koji se nalazi na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, rekao je da se Rupel vraća u Ministarstvo spoljnih poslova gde će, u rangu ambasadora, preuzeti neke odgovorne poslove.

Proteklih meseci u Sloveniji se često govorilo o Rupelu, koji je bio šef diplomatije u prethodnoj vladi Janeza Janše, lidera Socijaldemokratske stranke, a čije delovanje mnogima nije bilo po volji.

Kad je SDS u septembru 2008. godine poražena na parlamentarnim izborima od Pahorovih socijalnih demokrata, Rupel je bio kandidat za ambasadora Slovenije u Beču, ali mu predsednik Danilo Tirk nije dao saglasnost, istučući da on ne ispunjava uslove za tako odgovoran položaj.

Nezadovoljni Rupel je, potom, tužio šefa države sudu, a strasti su se smirile kad je novi premijer Pahor, na opšte iznenađenje, imenovao Rupela za specijalnog savetnika za spoljne poslove u vladi.

Predstavnici DeSUS-a i Slovenačke liberalne partije, partija iz vladajuće koalicije, izrazili su zadovoljstvo zbog Rupelovog odlaska, a isto je učinio i lider opozicione Slovenačke narodne stranke Zmago Jelinčič, koji je naglasio da mu je žao što Rupel nije smenjen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.