Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuska vlada preživjela glasanje o povjerenju

BUKUREŠT - Rumunska vlada, na čijem čelu su socijaldemokrate, preživela je danas u nacionalnom parlamentu glasanje o povjerenju.

Zahtjev za smjenu vlade podnijela opozicija iz redova stranaka desnog centra, a prilikom izjašnjavanja poslanici vladajuće koalicije uzdržali su se od glasanja, prenosi Rojters.

To je bilo dovoljno da zahtjev opozicije ne prođe, pošto socijaldemokrate zajedno sa svojim koalicionim partnerima drže oko 61 odsto poslaničkih mijesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a za izglasavanje nepovjerenja bilo su potrebno 233 glasa ili 50 odsto poslanika.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu danas je, uoči glasanja o povjerenju vladi, u obraćanju poslanicima izjavio da njegov kabinet "ima obavezu prema narodu koji mu je ukazao poverenje tokom izbora".

"Tražim od vas da verujete ovoj vladi... i odbijete ovaj zahtjev (za izglasavanje nepovjerenja)", kazao je 43-trogodišnji predsednik vlade, prenosi AFP.

U zahtevu koji je potpisalo 123 poslanika navedeno je da "Rumuni ne žele da korumpirani političari budu pomilovani i zaštićeni od pravde", povodom sporne uredbe.

Uredbu je usvojila, a potom povukla vlada Grindeanua, koja sada planira da je sprovede u obliku zakona, izavavši višednevne masovne proteste širom Rumunije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.