Rumunsko ministarstvo unutrašnjih poslova i tajna služba pogođeni skandalom

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunsko ministarstvo unutrašnjih poslova i tajna služba pogođeni skandalom

Rumunska tajna služba deo je velikog korupcijskog skandala koji potresa ministarstvo unutrašnjih poslova na najvišim nivoima. Ministar unutrašnjih poslova Dan Nika obećao je reformu te neposlušne agencije.

08/04/2009

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 08/04/09

Hapšenja šefa Generalne direkcije za zaštitu informacija i unutrašnju zaštitu (DGIPI) Kornela Ilije Serbana i direktora Operativnog odeljenja Generalne direkcije za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << protiv korupcije (DNA) Petrua Pitkovicija pre dve nedelje najnovija su privođenja u velikom skandalu koji je pogodio rumunsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je takođe uhapsila bivšeg rektora univerziteta Joana Nikolaja Alekua i biznismena Aurela Puiju Popovicijua.

Protiv njih četvorice vodi se istraga zbog navodnog učešća u tajanstvenim poslovima vezanim za nekretnine 2000. godine, saopštili su tužioci za borbu protiv korupcije. Vlasti terete Serbana i Pitkovicija da su pokušavali da blokiraju istragu navodne umešanosti Popovicijua i Alekua.

Ugovori su vezani za zemljište od 220 hektara u Banasi, bogatom predgrađu Bukurešta. Zemljište vredi više stotina miliona evra, ali su kupci platili samo 82.000 evra. Jedan od najambicioznijih projekata Rumunije vezanih za nekretnine, u vrednosti 1,5 milijardi evra, koji je inače inicirao Popoviciju, nalazi se na tom delu zemljišta.

Istražitelj DNA rekao je tužiocima da su mu Serban i Pitkovici obećali veliku sumu novca i posao u ministarstvu ako može da "sredi Popovicijuov dosije". Policija je pratila njih dvojicu tri meseca pre nego što ih je uhapsila. Tokom prismotre DNA je otkrila da je Serban takođe otkrio poverljive informacije rumunskom konzulu u Milanu Tiberiju Dinuu.

DNA je pozvala Dinua kao svedoka.

Istražitelj DNA takođe je rekao da su dvojica policajaca pomenuli da se predsednik Trajan Bašesku umešao u slučaj u korist Popovicijua, zato što je njegov brat navodno poslovao sa Popovicijuom.

Kabinet predsednika odbacio je svaku povezanost Bašeskua i Popovicijua. Međutim, lokalni mediji izvestili su da je Bašeskuova ćerka Joana otvorila kancelariju javnog beležnika u Popovicijuovom stambenom kompleksu, gde je takođe kupila stambeni prostor u iznosu 550.000 evra.

Dvojica bivših ministara unutrašnjih poslova koje je predložila vladajuća koalicija prethodno su podneli ostavke u vezi sa skandalom koji se odnosi na DGIPI. Serbanovo hapšenje dolazi manje od mesec dana nakon što je položio zakletvu za šefa tajne službe.

Među drugim visokim zvaničnicima koji su navodno umešani u skandal su bivši premijer Kalin Popesku Taričeanu čija je firma za uvoz automobila bazirana u Banasi i ministar zdravstva Joan Bazak koji posluje sa Dinuovom ćerkom.

Ministar unutrašnjih poslova Dan Nika porekao je glasine da će raspustiti DGIPI. Nika je 1. aprila izjavio da će umesto toga reformisati direkciju kako bi se ona pridržavala evropskih standarda. On je istakao ključnu ulogu DGIPI u borbi protiv kriminala; skoro 90 odsto kriminalaca je uhapšeno na osnovu obaveštajnih podataka DGIPI, rekao je Nika.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.