Rumunski sud: Bivši predsednik Basesku sarađivao sa Sekuritateom

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2019, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski sud: Bivši predsednik Basesku sarađivao sa Sekuritateom

Bivši predsednik Rumunije Trajan Basesku, sada poslanik u Evropskom parlamentu, sarađivao je sa komunističkom tajnom policijom, ozloglašenom službom Sekuritatea, saopštio je danas rumunski sud.

"Optuženi Trajan Basesku je bio saradnik Sekuritetee", naveo je sud u Bukureštu posle razmatranja dokumenata iz 70-ih godina, dok je Basesku bio student u Pomorskom institutu u Konstanci, na jugoistoku Rumunije.

Basesku (67) je značajna politička figura u Rumuniji posle >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pada komunističkog režima i diktatora Nikolaea Čaušeskua u decembru 1989. godine. Basesku je bio predsednik Rumunije u dva mandata od 2004. do 2014. godine, kao i gradonačelnik Bukurešta i nekoliko puta ministar.

Sada je poslanik u Evropskom parlamentu i predstavlja malu stranku desnog centra.

"Nisam znao da je to Sekuritatea", rekao je Basesku novinarima priznajući da je jednom službeniku davao informacije o nekoliko tadašnjih drugova. Basesku je najavio žalbu na sudsku odluku kojom mu nije određena nikakva kaznena mera.

Tužbu protiv Baseskua podneo je državni organ zadužen za proučavanje arhivskih dokumenata tadašnje obaveštajne službe Sekuritatea. Taj organ je pronašao tekstove sa potpisom Baseskua koji je tada imao kodno ime Petrov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.