Rumunska kompanija osvojila glavnu nagradu na sajmu pronalazaštva u Ženevi

Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunska kompanija osvojila glavnu nagradu na sajmu pronalazaštva u Ženevi

Rumunska kompanija osvojila je glavnu nagradu na 37. Međunarodnoj izložbi pronalazaštva u Ženevi za svoj revolucionarni automatski skener gama zracima.

23/04/2009

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 23/04/09

Na 37. Međunarodnoj izložbi pronalazaštva koja je održana od 1. do 5. aprila u Ženevi, bukureštanska kompanija osvojila je Glavnu nagradu jednoglasnom odlukom žirija koji je brojao 82 člana. Kompanija MB Tehnolodži (poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Rumuniji kao MB Telekom SRL), finansirana domaćim kapitalom, odnela je glavnu nagradu sa svojim automatskim skenerom gama zracima Roboskenom 1M.

Skener, koji je već patentiran u Aziji, Sjedinjenim Državama i Evropi, jedini je takav sistem na svetu gde samo jedan operater upravlja njime sa daljine u potpunosti eliminišući rizik od ozračenja. Za nekoliko sekundi mobilni sistem može da identifikuje radiografiju automobila, kamiona, kontejnera ili bilo kog drugog objekta slične veličine.

Robosken 1M napravljen je specifično za carinske inspekcije i, kako je izvešteno, postavljen na najmanje devet graničnih prelaza u Rumuniji. Njegove ključne prednosti su: mala težina, minimalan broj osoblja, povećana manevarska sposobnost i produktivnost, značajno smanjenje korištenja energije i veće mogućnosti provere.

"Nadamo se da će naš uspeh biti primer za druge kompanije i da će promeniti odnos vlada prema istraživanju", izjavio je Southeast European Timesu izvršni direktor MB Tehnolodžija Konstantin Sima. Zbog smanjenja državnih sredstava koje se odvija godinama, rumunski istraživači bili su primorani da odustaju od velikih projekata ili da rade u inostranstvu.

Sima kaže da je 25 od ukupno 65 zaposlenih u kompaniji otprilike četiri godine radilo na projektu Robosken. Investicije su dostigle 6 miliona evra.

Na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi 50 rumunskih eksponata osvojilo je 25 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Međutim, Anton Anton, predsednik Nacionalnog tela za naučna istraživanja, požalio se zbog "nezainteresovanosti za pronalazaštvo". Nacionalna kancelarija zemlje za registrovanje pronalazaka i oznaka dokumentovala je samo sedam pronalazaka u poslednjih 18 meseci.

Nasuprot tome, prema podacima Organizacije za svetsku intelektualnu svojinu, "podnosioci zahteva iz Sjedinjenih Američkih Država, Republike Koreje i Nemačke dobili su 73 odsto od ukupno 727.000 patenata u svetu u 2006. godini, poslednjoj godini za koju postoje statistički podaci.

Do tog nedostatka kreativnosti i dinamike u Rumuniji dolazi uprkos izuzetnoj nacionalnoj istoriji pronalazaštva. Rumuni su izumeli nalivpero i mlazni avion, a takođe su imali pionirsku ulogu u speleologiji, gerijatriji i bakteriologiji.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.