Rumunija zabrinula MMF

Izvor: RTS, 20.Jan.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija zabrinula MMF

Šef misije MMF-a u Bukureštu Džefri Frenks izjavio da je MMF veoma zabrinut oporavkom rumunske privrede i neuspehom programa koji je finansirao u toj zemlji.

Međunarodni monetarni fond (MMF) priznaje neuspeh programa koji je finansirao u Rumuniji i izražava razočaranje što se rumunska ekonomija nije oporavila, prenosi TV Realitatea.

Šef misije MMF-a u Bukureštu Džefri Frenks izjavio je da je veliko razočarenje što se ekonomija nije razvila do sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada se približava kraju sporazuma o zajmu.

"Reforme su mogle brže napredovati", rekao je Frenks, ali i dodao da su i pored toga učinjene važne popravke, sprovedene ispravne mere, kao i da se krenulo putem fiskalne discipline.

Analitičari ocenjuju da je ovo prvi put da neki visoki zvaničnik MMF-a priznaje neuspeh projekta izlaska Rumunije iz krize.

List Ziarul financiar ocenjuje da se nameće pitanje o velikom zajmu od oko 20 milijardi evra, a 2009. i 2010. godine zabeležen je ekonomski pad od 10 odsto. I pored tog neuspeha, MMF je raspoložen da pregovara o sporazumu s Rumunijom o novom stendbaj arnžmanu, u okviru kojeg se zajam daje samo u slučaju potrebe, što bi osiguralo kredibilitet Bukurešta na spoljnom tržištu.

MMF i rumunska vlada prognoziraju za ovu godinu rast BDP-a za 1,5 odsto, dok je u 2010. godini zabeležen ekonomski pad od oko dva odsto.

Rumunija ima aranžman o zajmu na dve godine sa MMF-om, EU i drugim finansijskim institucijama u iznosu od oko 20 milijardi evra koji se okončava ove godine.

Nova misija MMF-a dolazi u Bukurešt 25. januara radi analize poslednjeg tromesečja 2010. godine i da pregovora o novom sporazumu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.