Rumunija traži kredite MMF i EU za spašavanje ekonomije

Izvor: Southeast European Times, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija traži kredite MMF i EU za spašavanje ekonomije

Rumunija je rekla u utorak da počinje razgovore o hitnom kreditu čiji bi glavni finansijer bio MMF, a neki procenjuju potrebe zemlje vezane za finansiranje iz inostrantsva na do 20 milijardi evra.

11/03/2009

(Rojters, Devet sati - 11/03/09; AFP, FT, DPA, Rojters, Euobzerver, Market Voč, Medijafaks - 10/03/09)

Rumunija je u utorak uputila pismo Evropskoj komisiji tražeći pokretanje razgovora o doprinosu 27-članog bloka mogućem paketu za spašavanje ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << čiji je glavni finansijer MMF, kako bi se pomoglo zemlji da ublaži ekonomsku krizu.

Brisel je izdao saopštenje kasnije tog dana izražavajući spremnost predsedništva EU i komisije "da se pruži podrška Rumuniji u izbegavanju opasnosti od sve većih tržišnih pritisaka i u postizanju pravilnog preuređivanja dispariteta".

U razgovorima sa EK i MMF biće određen obim kredita.

Rumunsko ministarstvo finansija i centralna banka počeli su "preliminarne razgovore" sa te dve organizacije i drugim međunarodnim institucijama da bi se procenila makroekonomska situacija u zemlji i njene potencijalne potrebe za spoljnim finansiranjem, saopštilo je u utorak ministarstvo finansija.

U međuvremenu, izvor EU izjavio je Rojtersu da će pregovori sa EK početi "vrlo skoro" i da će sporazum verovatno biti postignut za nekoliko dana.

Eksperti MMF treba da doputuju u dvonedeljnu misiju u Bukureštu u sredu.

Mada se vlada ne izjašnjava o tom pitanju, izvori bliski kabinetu izjavili su novinarima da zemlja razmišlja o pozajmljivanju 12 milijardi evra od MMF-a i 7 milijardi evra od EU.

Rumunija je bila među zemlajama sa najsnažnijim ekonomskim rastom unutar EU, dok je nije pogodila globalna finansijska kriza prošle jeseni. Mada je nacionalna valuta lej stabilizovana poslednjih nedelja, izgubila je 18 odsto od vrednosti od prošlog leta, ekonomski rast je zastao, a otplata kredita u evrima postala je teža za Rumune s obzirom da njihova valuta gubi vrednost.

Paket za spašavanje ekonomije čiji je glavni finansijer MMF "trebalo bi da ublaži strahovanja vezana za neposredni slom", rekao je Nil Šering, analitičar londonskog Kapital Ekonomiksa.

Međutim, on je upozorio da krediti koje traži neće omogućiti Rumuniji da preokrene svoj trenutni pravac razvoja ili osujeti upadanje u duboku recesiju ove godine.

"Brz rast je bio podstaknut neodrživo velikim brojem kredita, finansiranim pozajmljivanjem iz inostranstva", rekao je Šering.

Posmatrači su takođe ukazali da bi program MMF-a za spašavanje ekononije mogao da predstavlja test za rumunsku koalicionu vladu levog centra, jer će verovatno morati da se posveti daljem smanjenju potrošnje kako bi osigurala sporazum.

Tražeći od zakonodavaca da podrže zahtev vlade za inostranu finansijsku pomoć, predsednik Trajan Bašesku pozvao ih je u ponedeljak da podrže mere štednje, a sindikate da se uzdrže od traženja povišica.

Ako Rumunija obezbedi paket za spašavanje ekonomije, postaće još jedna zemlja istočne Evorpe koja dobija spoljnu podršku, posle Mađarske, Ukrajine, Latvije, Srbije i Belorusije.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.