Rumunija se nada da će Evropska komisija ukinuti mehanizam nadzora reformi pravosuđa

Izvor: Southeast European Times, 04.Avg.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija se nada da će Evropska komisija ukinuti mehanizam nadzora reformi pravosuđa

Vlada tvrdi da je četiri godine nadzora dosta, ali neki analitičari i članice Evropske komisije misle drugačije.

04/08/2011

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 4.8.2011.

Uprkos relativnom napretku pravosudnih reformi u Rumuniji, u najnovijem izveštaju Evropske komisije (EK) ocenjeno je da Bukurešt ima male šanse da izbegne nadzor Mehanizma za saradnju i proveru (Co-operation and Verification Mechanism -- MCV) koji je formiran kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je ta zemlja ušla u EU, kažu analitičari za SETimes.

U najnovijem izveštaju kaže se da je Rumunija napravila „bitne korake“ u realizaciji preporuka koje je EK uputila prošle godine i preduzela "značajne mere za poboljšanje sudskih postupaka“. Brisel je takođe pohvalio Nacionalnu službu za borbu protiv korupcije (DNA) na „ubedljivim rezultatima u istrazi i procesuiranju slučajeva korupcije na visokom nivou, što je povećalo broj osuđujućih presuda“.

A zatim slede loše vesti. „Uprkos takvom napretku, i dalje postoje nekonzistentnost i slabi rezultati u više oblasti“, stoji u izveštaju.

„Više važnih slučajeva korupcije na visokom nivou nerešeno je godinama po sudovima i u ovom periodu na tom planu se ništa bitno nije promenilo. Moraju se preduzeti hitne mere kako bi se ubrzali ti postupci i sprečilo da propadnu zbog zastarelosti“. U izveštaju se takođe zahtevaju „bolji rezultati“ u domenu konfiskacije sumnjive imovine.

„Izveštaj je, po mom mišljenju, pozitivan i potvrđuje napredak koji je postignut u poslednje vreme“, izjavio je predsednik Trajan Basesku na konferenciji za novinare posle objavljivanja izveštaja 20. jula.

„Osnovna poruka je da Rumunija sada ima samostalne institucije koje su počele da funkcionišu i koje nisu podređene politici“, rekao je on, pohvalivši četiri godine postojanja MCV. On je, međutim, naglasio da je nepošteno da se MCV povezuje sa kriterijumima za pristupanje šengenskoj zoni.

Evropska komisija će iduće godine napraviti opštu procenu napretka ostvarenog u Rumuniji i Bugarskoj i na osnovu toga će odlučiti da li će MCV ostati. Imajući u vidu generalno pozitivne zaključke, neki rumunski političari predviđaju da neće.

Međutim, Holandija je raspršila iluzije istog dana kada su objavljeni izveštaji o obe zemlje. „Vladavina prava ni u Rumuniji ni u Bugarskoj nije dostigla željeni nivo“, izjavio je holandski ministar za evropske poslove Ben Knapen, koji je naglasio da je napredak bio težak.

Neki stručnjaci kažu da se MCV mora sačuvati. „Rumunija od prvog dana želi da se oslobodi tog mehanizma“, kaže Laura Stefan, pravosudni ekspert u organizaciji Rumunsko akademsko društvo za SETimes.

„Nema sumnje da će iduća godina biti veoma teška i da će biti intenzivnih pregovora između rumunske vlade i Evropske komisije“, kaže ona i napominje da će to biti izborna godina i da mandat ističe i državnom tužiocu i glavnom tužiocu DNA.

„MCV je šansa Rumunije. Da nije tog mehanizma, Rumunija bi rasformirala institucije za borbu protiv korupcije. Ako se u Rumuniji još uvek vodi borba protiv korupcije, to je zbog tog mehanizma Evropske komisije“, dodaje Stefan.

„Parlament odbija da odobri istragu protiv aktuelnih i bivših ministara, političari podržavaju osumnjičene, a ne istragu. Ono što se danas događa u Rumuniji navodi vodu na vodenicu onih koji kritikuju Rumuniju“, napominje ona, aludirajući na Holandiju.

S time se slaže Viktor Alister, izvršni direktor organizacije Transparensi internešenel.

„Dobro je zadržati jedan instrument pritiska jer u Bukureštu nema političke volje. Bez tog instrumenta bismo se vratili na situaciju neposredno posle ulaska u EU 2007. godine, kada je ritam reformi drastično usporen“, kaže on za SETimes.

„Rumunija je trebalo da uradi svoj domaći zadatak tako da zemlje koje nas ne žele u šengenskoj zoni sada nemaju razloge za takav stav. Umesto toga, ponudili smo, nažalost, dovoljno argumenata konzervativnim državama u EU, koje one danas uspešno koriste protiv nas“, dodaje on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.