Rumunija pokušava da se oporavi od skandala oko hrane

Izvor: Southeast European Times, 02.Apr.2013, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija pokušava da se oporavi od skandala oko hrane

Rumunski zvaničnici treba da zaštite zemlju od lažnih optužbi, kažu analitičari.

02/04/2013

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 2.4.2013.

Eksperti kažu za SETimes da su nedavni skandali u Rumuniji vezani za mleko i konjsko meso, koje je distribuirano širom Evrope, rezultat loše komunikacije, a zemlja sada preduzima korake da se oporavi od toga.

Premijer Viktor Ponta smenio je prošlog meseca Mihaja Taričeanua, šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vladine agencije za bezbednost hrane, optužujući ga za slabu komunikaciju i loše upravljanje.

„Sve se svodi na ministrovo neiskustvo“, rekao je šef Rumunskog udruženja poljoprivrednika Adrian Radulesku u izjavi zaSETimes. „Ono što je počelo kao obična rutinska provera, po žalbi samih rumunskih poljoprivrednika, okrenulo se protiv njih zbog nesposobnosti zvaničnika da komuniciraju na odgovarajući način.“

Rumunski ministar poljoprivrede Danijel Konstantin saopštio je 7. marta da je na tržištu otkriveno mleko zaraženo aflatoksinom. S obzirom da drugi detalji nisu bili poznati, stvari su posle tog saopštenja krenule nizbrdo i situacija je prerasla je u pravu histeriju.

Prodaja mleka pala je otprilike 50 odsto. Rumunski farmeri su morali da bace desetine hiljada litara mleka. Zvaničnici u Bukureštu morali su da se uhvate u koštac sa protestom poljoprivrednika, koji su se žalili da nijedna kompanija za preradu neće od njih da kupi mleko.

Skandal oko kontaminiranog mleka dogodio se u trenutku kada je Rumuniju potresao skandal vezan za konjsko meso, koji je naneo ozbiljan udarac imidžu zemlje i prerađivačima mesa.

„Prerano je za procenu gibitaka“, rekao je za SETimes predsednik Saveza sindikata prehrambene industrije Dragoš Frumosu.

Kriza koja se odnosi na konjsko meso izbila je u januaru, kada je potvrđeno da je takvo meso otkriveno u Velikoj Britaniji i Irskoj.

U okviru panevropske debate prvo je upereno prstom na Rumuniju. Zatim su 14. februara francuske vlasti potvrdile da je francuska kompanija uvezla konjsko meso iz Rumunije i potom ga označila kao goveđe.

„Rumunija je nepravedno optužena u skandalu oko konjskog mesa“, rekao je francuski premijer Žan-Mark Ero nedelju dana kasnije na konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom, koji je boravio u poseti Francuskoj.

Ali, skandal je ostavio dubok ožiljak u Rumuniji.

„Teško je odstraniti posledice kada vas gledaju kao crnu ovcu Evrope“, rekao je Radulesku. „Rumunska vlada je trebalo mnogo oštrije da reaguje kada je izbio skandal.“

„Rumunija nije u stanju da izgradi jak imidž u inostranstvu i zato [mnogi misle] da smo podložna zemlja“, rekao je Frumosu. „Zato vlada mora da stane protiv onih koji nas blate.“

Zvaničnici u Bukureštu rekli su da će tražiti nadoknadu od EU nakon skandala oko konjskog mesa, ali nije pokrenuta nikakva očigledna procedura.

U Rumuniji građani i dalje imaju ozbiljne sumnje.

„Prešao sam isključivo na piletinu posle ovog skandala. Ovaj skandal je testirao moje poverenje i za sada ne želim da rizikujem bilo šta“, izjavio je za SETimesekonomista iz Bukurešta Aleksandru Prikop. „Verovatno je neki visoki zvaničnik u Bukureštu sumnjao u ispravnost rumunskih prerađivača hrane, pa je zato reakcija bila pomalo bojažljiva.“

Frumosu ukazuje da je industrija prerade hrane u zemlji modernizovana većinom evropskim sredstvima.

„Građani imaju pravo da znaju šta kupuju. Zato bi možda vlasti trebalo da podstaknu njihovo poverenje usvajanjem striktnijih propisa i kazni za one koji krše zakon“, navodi on. „EU mora da stvori zajednički front kada je u pitanju bezbednost hrane.“

Koji je najbolji način da se obnovi imidž Rumunije u Evropi nakon skandala oko hrane? Recite nam u svom komentaru ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.