Rumunija će postati stub odbrane

Izvor: Southeast European Times, 09.Feb.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija će postati "stub odbrane"

Bukurešt vidi i geopolitičku i ekonomsku korist od pridruživanja novom američkom sistemu protivraketnog štita, uprkos kritikama susedne Rusije.

09/02/2010

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 09/02/10

Rumunija je potvrdila prošle nedelje da je spremna da uzme učešće u novoj verziji američkog protivraketnog odbrambenog štita. Govoreći u četvrtak (4. februara) u Briselu, predsednik Trajan Basesku naveo je "savezničku solidarnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << između njegove zemlje i Sjedinjenih Država, istovremeno se trudeći da ublaži zabrinutosti Moskve.

"Novi sistem nije uperen protiv Rusije," rekao je Basesku. "Želeo bih vrlo jasno da naglasim, Rumunija neće biti domaćin sistemu koji je protiv Rusije, nego protiv ostalih pretnji."

U Rumuniji će se, objasnio je predsednik, nalaziti zemaljski presretači, kada elementi protivraketnog štita postanu operativni, do 2015. godine. Štit će pokrivati celu teritoriju i čuvaće od napada raketa srednjeg i kratkog dometa, rekao je on.

"Postepeni prilagođeni razvoj protivraketnog sistema u Evropi, uključujući elemente u Rumuniji, u potpunosti je u skladu sa odlukama donetim na samitu NATO-a u Bukureštu," rekao je Basesku.

Bukurešt i Vašington uskoro će održati bilateralne pregovore, nakon čega će uslediti ratifikacija neophodnih sporazuma od strane rumunskog parlamenta, dodao je on.

Planirani odbrambeni sistem je kombinacija kopnenog i pomorskog sistema presretača raketa SM-3 i o njemu je razgovarano sa potpredsednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom, u Bukureštu u oktobru 2009. godine. Sjedinjene Države su ranije odustale od inicijalnog plana za postavljanje protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici.

Prema rečima pomoćnika američkog državnog sekretara za odnose sa javnošću Pi Džej Kroulija, odlukom Rumunije proširuje se područje protivraketne odbrane na južnu Evropu. "Kako se taj sastav bude razvijao i rastao, zaštitiće celokupnu Evropu," rekao je on.

Analitičari kažu da Rumunija vidi potencijal za jačanje svoje uloge u regionu kao rezultat potpisivanja plana.

"Postavljanje elemenata protivraketnog štita na našoj teritoriji nosi tri važne beneficije za Rumuniju," izjavila je Julija Enaš, zamenica urednika spoljnopolitičke redakcije rumunske novinske agencije Medijafaks.

Prema njenim rečima, te beneficije su: "Ulazak Rumunije u geopolitičke igre i mogućnost da postane ključni regionalni igrač, ostvarivanje pojačane bezbednosti i mnogo bliže veze sa Sjedinjenim Državama, sa svim prednostima koje idu uz to."

"Prihvatanjem da se pridruži globalnom odbrambenom sistemu, Rumunija takođe postaje jedan od odbrambenih stubova Evrope. Korišćenjem tih resursa, Rumunija može da ima ključnu reč u regionu Crnog mora," dodala je Enaš.

Ona je takođe ukazala na moguće ekonomske koristi, rekavši da "… prisustvo takve baze podrazumeva određeni razvoj lokalne ekonomije, kroz ugovore o izgradnji, održavanju i uslugama, ali i kroz revnosnije lokalno tržište nekretnina i bolji kvalitet infrastrukture i komunikacija."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.