Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumen Radev zvanično preuzeo dužnost

SOFIJA - Na inauguaraciji koja je održana danas, Rumen Radev zvanično je postao peti predsjednik Bugarske. Svečana ceremonija održana je ispred crkve Aleksandra Nevskog u Sofiji, prenosi BTA.

Rosen Plevneliev, predsjednik u odlasku, zajedno sa novoizabranim predsjednikom  pozdravio je počasnu gardu i jedinice bugarskih vojnih snaga, uključujući kopnene i zračne snage, kao i mornaricu.

Zajedno su položili vijenac na Spomenik nepoznatom vojniku, a zatim minutom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << šutnje odali počast borcima koji su pali za slobodu Bugarske.

-Završen je veoma težak, ali uspješan predsjednički period, usmjerio sam zemlju u pravom smjeru i postavio prave prioritete. Davao sam, a nisam uzimao. Griješio sam,kao što svaka osoba griješi, međutim, nisam pravio greške kao predsjednik. Ostajem uzdignute glave - kazao je Plevneliev u svom kratkom obraćanju.

Novoizabrani predsjednik Radev posebno je istakao ideju kontinuiteta.

-Današnja ceremonija ima dubokoumno značenje, zbog nade za promjenu koju svi očekujemo i nastavka ideje kontinuiteta koja je srž državnosti. Želim da se zahvalim predsjedniku Plevnelievu kao i svim prethodnim predsjednicima koji su uložili napore za izgradnju demokratske Bugarske, dodao je Radev.

Naglasio je da će biti predsjednik Bugarske za sve građane, bez obzira na stranačku, etničku ili religijsku pripadnost. Obećao je da će težiti ka balansu i radu sa parlamentom, vladom, vladinim i nevladinim sektorom, te da će ujediniti sve napore koji će biti korisni za Bugarsku.

-Izgradimo pravednije društvo koje se temelji na pravu i integritetu. Dugujemo to našoj djeci, kao i našim precima - dodao je.

Novi bugarski predsjednik je također rekao da će sa partnerima svoje zemlje raditi na ubrzavanju njene integracije sa Evropom, ali je obećao i da će se boriti za prava i dostojanstvo naroda.

-Vjerujem u dobru budućnost Bugarske i njenog naroda - istakao je Radev.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.