Izvor: Danas, 11.Feb.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruma dobar primer integracije

Ruma - U OŠ "Ivo Lola Ribar" otvoren je dnevni boravak za romsku decu, decu sa smetnjama u razvoju i iz socijalno ugroženih porodica. U školi ima ukupno 350 učenika, a od tog broja 62 su romski učenici.

Torgni Svenungson, savetnik u Ambasadi Švedske, istakao je da je Ruma dobar primer kako što bolje integrisati Rome u društvo i zaštiti njihova prava, dok je Majk Ujehara, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, ukazao da je jedan od problema što svi romski učenici koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << upisali osnovnu školu je i ne završe.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla da je 56 lokalnih samouprava apliciralo za ova donatorska sredstva, a da ih je dobilo 13. Ona je ukazala da su ovaj i slični projekti tek deo aktivnosti koje Vlada Srbije sprovodi sa donatorima u cilju poboljšanja položaja i inkluzije Roma.

Dnevni boravak je adaptiran u okviru programa podrške jedinicama lokalne samouprave kao deo projekta "Tehnička podrška Kancelariji za ljudska i manjinska prava za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji". Rumska opština je tako ušla u red 13 lokalnih samouprava koje su podržane u okviru pomenutog programa koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a implementira Misija OEBS-a u Srbiji.

Za opremanje dnevnog boravka u okviru lokalnog projekta "Da zajedno učimo u dnevnom boravku" utrošeno je 55.000 evra, objekat je površine 100 kvadratnih metara, a koriste ga deca u dve smene. Pored potpuno rekonstruisanog dnevnog boravka, uz pomoć sredstava lokalne samouprave je kompletno renovirana i kuhinja u OŠ "Ivo Lola Ribar".

- Zahvaljujući ovom projektu pomenuti učenici borave u čistoj i zdravoj sredini. Tu i uče i pomažemo im u izradi domaćih zadataka, a imaju obezbeđen i ručak i užinu, kaže direktorka Dragana Petrović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.