Rukovodstvo projekta „Milanski edikt” izvinjava se medijima

Izvor: Politika, 28.Feb.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukovodstvo projekta „Milanski edikt” izvinjava se medijima

NIŠ – Rukovodstvo projekta „Milanski edikt 313-2013 Srbija'' izvinilo se danas predstavnicima svih medijskih kuća kojima je bilo onemogućeno da snimaju i fotografišu početak predstave ''Konstantin'', dok je Društvo novinara Niša „najoštrije osudilo izbacivanje ''snimatelja i fotoreportera sa predstave”.

Premijera predstave „Konstantin” premijerno je izvedena sinoć u niškom Narodnom pozorištu u okviru državnog programa obeležavanja jubileja, a posle obraćanja ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulture i niškog gradonačelnika snimateljskim ekipama i fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da zabeleže početak predstave.

Zvanični stav o razlozima da se od predstavnika medijskih kuća zahteva da njihovi snimatelji i fotoreporeti napuste salu pre početka predstave, a posle obraćanja gradonačelnika Niša Zorana Perišića i ministra kulture Bratislava Petkovića, biće objavljen na konferenciji za novinare 2. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu sa početkom u 12.00 časova, navedeno je u saopštenju rukovodstva projekta.

„Shodno prethodnom dogovoru sa Pres službom projekta „Milanski edikt 313-2013, Srbija”, predstavnici medija su imali pravo da prisustvuju predstavi kako bi se oni sami, a potom i celokupna javnost, upoznali sa umetničkim kvalitetom komada koji je u prethodnom periodu izazvao lavinu negativnih komentara u javnosti”, navodi se na sajtu projekta.

Kvalitetna saradnja sa medijima, bazirana na dobroj dvosmernoj komunikaciji i međusobnom uvažavanju jedna je od vrednosti koju, zbog edukovanja celokupne javnosti o značaju Milanskog edikta, nameravamo da negujemo, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu govoriće glavni rukovodilac projekta i pomoćnik za međunarodnu saradnju ministra kulture Slavica Trifunović, v.d. upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, Dejan Savić i reditelj predstave „Konstantin” Jug Radivojević.

U saopštenju se izražava nada da će predstavnici medija uvažiti izvinjenje, kao i da će prisustvovati konferenciji za novinare i beogradskoj premijeri 4. marta.

U sali je mogla, prema odluci organizatora, da ostane samo ekipa RTS-a.

Društvo novinara Niša upozorilo je posebno institucije koje su pod gradskom ingerencijom da poštuju Zakon o javnom informisanju i da svim poslenicima javne reči omoguće da pod istim uslovima mogu da dođu do svih informacija od interesa za javnost.  

Lažna dojava o podmetnutoj bombi u vreme premijere

NIŠ – Policija je privela Marka S.(28) iz Niša zbog sumnje da je u vreme održavanja premijere „Konstantin” u niškom Narodnom pozorištu pozvao telefonom dežurnu službu Policijske uprave i lažno prijavio da je u zgradi pozorišta postavljena bomba, saopšteno je danas iz Policijske uprave u tom gradu.

Dežurna služba pozvana je sinoć u 20:50 časova, u vreme održavanja premijere, a policija je obavila detaljan pregled zgrade Narodnog pozorišta ne prekidajući predstavu, navode iz policije.

Iz Policijske uprave saopštavaju da bezbednost prisutnih nijednog momenta nije bila ugrožena, jer je zgrada Narodnog pozorišta bila pod stalnim nadzorom policije.

Osumnjičeni Marko biće priveden istražnom sudiji Osnovnog suda u Nišu radi saslušanja i sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja panike i nereda, navodi se u saopštenju.  

Tanjug

objavljeno: 28.02.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Konstantin" - državni projekat ili državna tajna

Izvor: JužneVesti.com, 28.Feb.2013

Za dva dana javnost bi trebalo da dobije odgovor zašto medijima nije bilo dozvoljeno da slikaju i snime bar početak najskuplje predstave u istoriji niškog Narodnog pozorišta, uz izvinjenje saopštava Ministarstvo kulture.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.