Rukopoloženje oca Dositeja u Hilandaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukopoloženje oca Dositeja u Hilandaru

HILANDAR - U Manastiru Hilandar, Srpskoj Carskoj Lavri Nemanjića, na dan Sretenja Gospodnjeg, rukopoložen je u čin jerođakona otac Dositej Hilandarac.

Po drevnom svetogorskom običaju prethodnog dana služeno je svenoćno bdenije u kojem je učestvovao i episkop žički Hrizostom uz brojno sveštenstvo i monaštvo, kao i mnoge goste.

Monah Dositej je jedan od najobrazovanijih monaha srpskog manastira na Svetoj Gori. Pre monašenja završio je Vojnu akademiju i dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čin oficira, a zatim je već kao monah diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu u Solunu priprema odbranu magistarske teze.

U jutarnjim časovima počela je Sveta Liturgija na kojoj je, nakon čitanja pismene saglasnosti duhovnika i Igumana Svete hilandarske obitelji, oca Mojsija, episkop Hrizostom rukopoložio oca Dositeja u čin jerođakona.

Imajući u vidu da se rukopolaganja na Svetoj Gori vrše veoma retko, i da se biraju samo najdostojniji a saglasnost za to je potrebna od Sveštenog Sabora, kao najvišeg upravnog organa manastira, kao i od Vaseljenskog Patrijarha, pod čijom se duhovnom nadležnošću nalazi i Sveta Gora ovaj čin rukopoloženja oca Dositeja dobija još veći značaj.

U prilog tome govori i činjenica da je poslednje rukopoloženje na Hilandaru obavljeno pre gotovo 5 godina.

Episkop žički Hrizostom i jerođakon Dositej Hilandarac (foto: D.Tanasijević)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.