Rukopis otkriva lažova

Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukopis otkriva lažova

Način na koji pišete može otkriti da li lažete, tvrde izraelski naučnici, prenosi "Telegraf". Umesto analize govora tela ili pokreta očiju, možete jednostavno da pogledate nečiji rukopis kako bi uhvatili dotičnog u laži.

Istraživanje je još u ranoj fazi, istakli su naučnici, dodajući da bi rezultati mogli biti od pomoći kod odobravanja zajmova ili davanja osiguranja.

Psiholozi ukazuju da se rukopis menja kada neko laže, jer mozak mora više da radi kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi izmislio "činjenice", a to se odražava na proces pisanja. Istraživači univerziteta u Haifi ispitali su 34 dobrovoljca koji su imali zadatak da, koristeći se elektronskom olovkom, zapišu stvarna sećanja i izmišljene događaje. Rezultati su pokazali da su oni koji su pisali laži jače pritiskali olovku, imali duže poteze olovkom i pisali viša slova od onih koji su opisivali istinite događaje.

Naučnici su istakli da je dodatno istraživanje neophodno.

"Znamo da ljudi više oklevaju kad lažu i neke kompanije već se koriste tom činjenicom da vide koliko ljudima treba vremena da popune, na primer, neko istraživanje preko interneta", rekao je Ričard Vajsmen sa univerziteta u Hertfordširu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.