Ruglo u centru grada: Prljavština i smrad (FOTO)

Izvor: Mondo, 15.Jan.2018, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruglo u centru grada: Prljavština i smrad (FOTO)

Neverovatne scene iz jedne od centralnih beogradskih ulica - iz napuštene zgrade u Gavrila Principa 50 širi se neopisiv smrad, okružena je smećem, a tek kada se uđe u nju...

Kao u horor filmu! Migranti leže umotani u ćebad na betonu u prizemlju zgrade, kao i na prva dva sprata.

Gomila đubreta pobacana je u samoj zgradi, a u njoj je, s leve strane od ulaza napravljen i "toalet" - ne pravi već doslovno - bara pored koje je nemoguće proći da vam se ne "prevrne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << želudac".

Pored "toaleta" je nabacano smeće, ostaci hrane, ambalaža, flaše...

Sa desne strane leži tridesetak migranata, od kojih, oko 8.30 kad smo ih posetili većina spava.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Diže se "jedna glava", bistrog pogleda i na kaže nam "Hello".

Zove se Vokaš, nadimak mu je Kaš, i Pakistanac je. Pitamo zašto je tu, na zimi i u smradu:

"Ne želimo da budemo u zatvorenim kampovima koji su daleko od granice, želimo da budemo slobodni, da se krećemo i zbog toga smo ovde...", kaže Kaš.

"Svi mi ovde smo iz Pakistana, ja sam mašinski inženjer i želim da radim u Italiji", priča nam Kaš, dok se ostatak ekipe polako budi.

Izvor: MONDO

 Pitamo imaju li novca za hranu i piće? Kaš kaže da ima, da mu šalju rođaci koji su se već domogli Evrope. "No money for food", dobacuje njegov "komšija" koji je na trenutak pomolio nos iz ćebeta i ubrzo se vratio u san.

Osim Kaša niko baš nije raspoložen za priču, ali svi se slažu da im osim hladnoće ovde ništa ne fali. Ne diraju ih, kaže ni "lokalci", ni policija. Policajci ih, tvrde, redovno obilaze, ali ih samo prebroje i odu...

I tako već mesecima funkcioniše neformalni "prihvatni centar" u samom centru grada.

Pošto je zgrada godinama napuštena, nekada su se u njoj uglavnom skupljali lokalni narkomani i prostitutke. Bilo ih je manje, pa je i sam problem bio manje uočljiv.

Stanari okolnih zgrada sada su počeli da gube strpljenje.

"Obraćali smo se i Opštini, i komunalnoj policiji, ali za sada ništa nisu uspeli da urade. Žele da nam pomognu, ali i njima treba podrška", kaže nam komšinica iz zgrade pored.

Višespratnica u kojoj su migranti počela je da se gradi davnih devedesetih, na mestu nekadašnje Mesne zajednice Opštine Savski venac i zbog sporne spratnosti nikada nije završena. Izgleda moderno, sva je u staklu, a da se u njoj "nešto radi" nagoveštavaju samo ispisane poruke na papirima izlepljenim po staklima koja još uvek nisu razbijena.

Drama na granici: Migranti traže prolaz

"Pazi, gradilište", "Zabranjen ulaz nezaposlenima" i "Zgrada je pod audio i video nadzorom", piše na obaveštenjima, ali table sa imenom investitora i rokom završetka radova - nigde.

Preko puta zgrade vrtić, u njenom nastavku osnovna škola, a roditelji koji svakog dana tuda prolaze i vode decu za MONDO kažu da je postalo neizdrživo.

I stanari iz zgrade pored nam se žale da je situacija postala dramatična. Pored nehigijenskih uslova koji vladaju ispred njihovog praga, u zgradi su česte i tuče.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Pored toga, ovaj objekat je i "radno mesto' za prostitutke iz okoline, a noću se odatle "čuje sve i svašta". "Postala je deponija smeća, leglo pacova, kao i javni wc za usputne prolaznike, pa se neprijatni mirisi šire stalno. Posetioci zgrade često noću pale i vatru, pa postoji i opasnost od požara", kaže nam jedan od komšija.

Ono što je problem sa "skeletom zgrade" je to što nikad nije završena, izgrađena je tako da ima spratnost u suprotnosti sa postojećim propisima, a kao takva, napuštena, postala je stecište migranata, navode stanari koji su se raznim molbama obraćali komunalnoj inspekciji i policiji u ovoj opštini.

Migranti u Šidu i dalje prave haos

Spremni su, kažu, da im pomognu, ali rešenje još nije na vidiku.

MONDO je kontaktirao nadležne opštinske službe i očekujemo njihov odgovor.

Do tada - svako nastavlja da muči svoju muku. I migranti koji na hladnom betonu čekaju "bolji život" u tamo nekoj Evropi koja ih ne prihvata, ali i stanari okolnih zgrada, kojima ponestaje stprljenja. Ružne slike iz centra Beograda, šta kažete?

Proterali migrante iz sela!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.