Rudnici razvojna šansa Srbije

Izvor: RTS, 05.Avg.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnici razvojna šansa Srbije

U prvih šest meseci ove godine, rudarstvo beleži rast od skoro pet odsto u odnosu na isti period lane. Zemlja je bogata rudama i mineralima, što bi moglo da je izvuče iz krize, istakao resorni ministar Milan Bačević uoči Dana rudara. Ministar ugostio rudare i obećao nova ulaganja i bolje uslove rada.

U prvih šest meseci ove godine, rudarstvo beleži rast od 4,7 odsto u odnosu na isti period lane. Ministar Milan Bačević podseća da je zemlja bogata rudama i mineralima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što bi moglo da je izvuče iz krize. Uoči dana rudara, ministar je ugostio rudare iz rudnika metala i nemetala - i obećao bolje uslove rada.

Rad u rudniku nije samo težak, već je i jedan od najrizičnijih. Navikli na prašinu i vlagu. Deset najboljih danas nisu obukli rudarsko odelo, jer su na radnom ručku kod ministra primili su ručni sat kao nagradu za dobar rad.

"Ima puno onog što bi moglo da se poboljša. Na površinskom kopu se radi se na otvorenom, bilo da je plus 40 ili minus 20, a proizvodnja ne sme da trpi", ističerudar u rudniku bakra "Majdanpek" Zoran Sibinac.

Radmilo Vujić, iz rudnika olova i cinka "Rudnik" kaže da u tom kraju nema drugih fabrika koje rade. Kako napominje, taj rudnik izdržava preko 400 porodica.

Tri samostalna sindikata radnika - energetike i petrohemije, metalaca i hemije, i nemetala, ujedinjena su u zahtevima koje su njihovi prethodnici postavili još 1903. godine. Žele bolje uslove rada, veće zarade, a pre svega beneficirani radni staž.

Prema rečima predsednika Samostalnoga sindikata metalaca Zorana Vujovića, rudar koji napuni 40 godina staža, ne može da ide u penziju jer nema godine života. "Tumara po nekim fabrikama čeka da napuni godine života, a tada mu se smanjuju plata i penzija, dodaje Vujović.

Ministar Bačević obećava da će sa nadležnim ministarstvima rešavati rudarske probleme. Obećava i državnu kontrolu ruda i mineralnih sirovina, nova radna mesta i investicije.

Bačević je napomenuo da je neposredno pred susret sa rudarima, razgovarao sa predstavnicima velike kineske kompanije "Bitek risorsis". "Sa tom kompanijom potpisaćemo sporazum o saradnji i geološkim istraživanjima, napomenuo je Bačević i naveo da je to državna kompanija koja je preko stranih firmi već prisutna u zemlji.

Srbija ima školovan kadar za tu oblast. Naši geolozi i rudarski stručnjaci priznati su u svetu, a mladi su sve više zaiteresovani da upravo to studiraju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.