Rud: Osposobiti UN za 21. vek

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rud: Osposobiti UN za 21. vek

Cilj mora biti da se Rusija i Kina integrišu u globalni poredak, kaže bivši premijer Australije Kevin Rud, osnivač Nezavisne komisije o multilateralizmu.

Rud navodi da su najveći izazovi po multilateralni sistem klimatske i demografske promene, ali i transnacionalne pretnje, kao što je međunardni džihadizam, i "geopolitička pomerenja"kroz sve samosvesnije nastupanje Rusije i Kine.

ICM, koja ima za cilj da UN osposobi za 21.vek, će zajedno sa bečkim Institutom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za medjunarodni mir delovati iz Beča i Njujorka, raditi na identifikaciji globalnih bezbednosnih pretnji i predati UN predloge mera.

U radu ICM učestvuju poznate ličnosti iz celog sveta, medju kojima su Medlin Olbrajt i Toni Bler.

Rud želi kroz reforme da osposobi sistem UN za krize i globalne promene, jer, kako kaže, ako se to propusti, sistem bi mogao da se raspadne.

„Ako imamo polarizaciju u odnosima SAD i Rusije imamo veliki problem u budućem delovanju UN i Savetu bezbednosti. To bi moglo ugroziti operacije i sistem UN“, upozorio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.