Izvor: Studio B, 12.Feb.2016, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika pet pitanja- pet odgovora

Stalna gledateljka imala je primedbu na ponašanje nekih sugrađana prema psima. Njoj se desilo da se neko neprimereno ponašao prema njenom kućnom ljubimcu.

Gledateljka inače hrani i brine o psima lutalicama na Kalemegdanu a dala je predlog da „deca i odrasli nose u džepu nešto od hrane i tako mogu da se zaštite kad ulični psi laju na njih". 

Pomenuti problem je višeslojan i zadire u osnove odnosa ljudi i pasa, kao najčešćih domaćih životinja u urbanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << okruženju. Takođe, pomenuti segment života regulisan je važećim zakonima i gradskim odlukama, pa se treba podsetiti da je zakonom kažnjivo grubo i nehumano postupanje prema životinjama. Ovu oblast reguliše Zakon o dobrobiti životinja („Službeni glasnik RS", br. 41/2009), a za njegovo sprovođenje nadležna je Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i zaštite životne sredine.

Veterinarska inspekcija za grad Beograd:

tel. 6656012; imejl: rvi.beograd@minpolj.gov.rs

Takođe, na sajtu Ministarstva stoji napomena:

„U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 66-56-015 od 730 do 1530 časova"

Podsećamo da nadležne službe u Gradu Beogradu u više prethodnih godina uspešno sprovode Program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda („Službeni list grada Beograda" br.37 od 22. septembra 2011.) i da su zato veći deo pasa-lutalica vakcinisani, sterilisani, čipovani i vidno obeleženi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.