Izvor: Studio B, 16.Jun.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka sa Zvezdare ima kuću na ovoj opštini i za ovu godinu dobila je da plati porez koji je uvećan za 100%; ranije je porez bio 6.000, a sada je 12.400 dinara.

Kada se obratila nadležnima, dobila je informaciju da su „takvu odluku dobili od grada" i da rade „po tržišnim cenama za kvadratni metar". 

Vrednost nepokretnosti kao poreska osnovica za obveznike - fizička lica utvrđuje se množenjem korisne površine nepokretnosti i prosečne cene kvadratnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << metra odgovarajuće nepokretnosti u zoni, koja se umanjuje po osnovu starosti objekta za iznos amortizacije. Propisana stopa amortizacije za 2015. godinu je 0,80% godišnje a najviše 40%. Na ovako dobijenu poresku osnovicu primenjuje se propisana poreska stopa i utvrđuje porez na imovinu. Porez se može umanjiti za 50%, a najviše do 20.000 dinara za obveznika koji stanuje u stanu ili stambenoj zgradi. Grad Beograd je propisao ograničenje kod utvrđivanja obaveze po osnovu poreza na imovinu za 2015. godinu i to tako da se za nepokretnosti obveznika koji ne vodi poslovne knjige porez za 2015. godinu može, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, utvrditi u iznosu koji je do 80% uvećan u odnosu na utvrđenu obavezu tom obvezniku za 2014. godinu.

Pored navedenog, Uprava javnih prihoda je kod svih poreskih obveznika kod utvrđivanja obaveze po osnovu godišnjeg poreza na imovinu za 2015 godinu, koji su preminuli, a korisnici nepokretnosti nisu podneli poresku prijavu za utvrđivanje poreza na svoje ime, po službenoj dužnosti isključila poresku olakšicu za poreski kredit za preminula lica.

Obaveza se utvrđuje za svaku nepokretnost pojedinačno u zavisnosti od konkretne poreskopravne situacije, pa saglasno tome za detaljna objašnjenja u svakom pojedinačnom slučaju poreski obveznici mogu se obratiti nadležnom Odeljenju Uprave javnih prihoda prema mestu nepokretnosti ili u pisanom obliku dostaviti prigovor Upravi javnih prihoda, Odeljenju za nadzor i prekršajni postupak na adresu Trg Nikole Pašića broj 6, - kaže se u odgovoru Uprave javnih prihoda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.