Izvor: Studio B, 22.Maj.2015, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Stalna gledateljka iz naselja Borča Pretok ima primedbu u vezi sa javnom rasvetom u Ul. Mihaila Petrovića kod br. 26, gde već postoje dva stuba i za za javnu rasvetu treba samo postaviti sijalice.

Gledateljka je dobila odgovor JKP „Javno osvetljenje" da bi postavljanje nosača i dve sijalice koštalo 200.000 dinara i da za to u ovom trenutku nema novca. Gledateljka smatra da je to prevelika suma. 

- Takođe, ima predlog da Poreska uprava na rešenjima za novu poresku >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << godinu ("koje još nismo dobili") prikaže i podatak o stanju na računu poreskog obveznika, tj. da poreski obveznik zna da li je i koliko je dužan ili je možda preplatio i sl... 

Iz JKP „Javno osvetljenje" odgovorili su nam:

Stranka je podnela zahtev za postavljanje dve svetiljke u Ul. Mihaila Petrovića broj 26, u Borči. Po izlasku naše tehničke službe, utvrđeno je da je na toj lokaciji, duž cele ulice, potrebno postaviti ukupno sedam svetiljki - tamo gde postoje tehnički i energetski uslovi za to.

Iznos naveden u pitanju vaše gledateljke jeste iznos za ceo projekat. Zahtevi se rešavaju po hronološkom redu. Radovi na pomenutoj lokaciji mogu se očekivati do kraja godine, - glasi odgovor JKP „Javno osvetljenje".

- Na drugi deo javljanja gledateljka, odnosno njen predlog, odgovor smo dobili od Uprave javnih prihoda:

U vezi predloga da se u rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na imovinu unese stanje duga ili preplate, obaveštavamo Vas da je odredbama Zakona o opštem upravnom postupku propisano da pismeno rešenje mora da sadrži propisane delove i to: uvod, dispozitiv (izreku), obrazloženje, uputstvo o pravnom sredstvu, kojim se stranka obaveštava da li protiv rešenja može izjaviti žalbu ili pokrenuti upravni spor, naziv organa sa brojem i datumom rešenja, potpis službenog lica i pečat organa. Dakle, Zakonom je propisan okvirni izgled rešenja, pa u tom smislu Uprava javnih prihoda grada Beograda, nema mogućnosti da menja sastavne delove i izgled rešenja kojim je utvrđen porez na imovinu.

Pored toga, obaveštavamo Vas da Uprava javnih prihoda poreskim obveznicima koji neblagovremeno izmiruju svoje dospele obaveze po osnovu poreza, a u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izdaje opomene sa iznosom glavnog duga i kamatom obračunatom do momenta izdavanja opomene. Navedenom opomenom nalaže se poreskom obvezniku da dospeli a neplaćeni iznos poreske obaveze plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene. Pored navedenog, opomenom se daje i mogućnost poreskom obvezniku da u roku od pet dana, u nadležnom odeljenju, može da raspravi sporna pitanja u vezi vrste i iznosa poreza.

Uprava javnih prihoda omogućila je poreskim obveznicima i elektronski pristup stanju na poreskom na računu. Zahtev za elektronski pristup podacima može se podneti elektronski, poštom ili neposredno u odeljenju. Elektronsko podnošenje zahteva može se izvršiti na internet strani grada Beograda www.beograd.rs gde se nalazi se link „Uprava javnih prihoda", preko kojeg se to može učiniti, - kaže se u odgovoru Uprave javnih prihoda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.