Izvor: Studio B, 10.Maj.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka pita za lokaciju na kojoj se nalazio „Soko Štark" (kod hale „Pionir").

Tu je napravljena garaža sa oko 150 mesta i objavljeno je da se mesta prodaju, ali ona smatra da bi trebalo da budu besplatna, s obzirom da je u tom delu grada povećan broj stanovnika i da nema slobodnih mesta ni parkinga tako da se parkiraju gde stignu. Koje su obaveze investitora i grada Beograda u vezi sa parking mestima kod novosagrađenih zgrada? 

Odgovor smo dobili i od Sekretarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za urbanizam:

Predmetna lokacija nalazi se u bloku između ulica Mitropolita Petra, Sterijine, Osmana Đikića i Miše Vujića, u okviru Plana detaljne regulacije za blokove između ulica: Sterijina, Mitropolita Petra, Miše Vujića i Osmana Đikića - opština Palilula („Službeni list grada Beograda" 10/06). Prema navedenom Planu nedostatak parking prostora je evidentiran, s obzirom na postojeću namenu prostora na predmetnoj lokaciji i sadržaje u neposrednom okruženju. Nijedan stambeni ni poslovni objekat nema rešeno parkiranje. Ne postoje organizovana parkirališta, ni na otvorenom ni u garažama, podzemnim ili nadzemnim, izuzev jednog garažnog mesta uz objekat u Ulici Osmana Đikića 32. Parkiranje se obavlja ulično, zauzećem kolovozne, pešačke ili zelene površine, prvenstveno neregulisano. Otežavajuća okolnost je i što sadržaji u neposrednom okruženju sa stanovanjem visoke gustine nemaju rešeno parkiranje na svojim parcelama, pa dodatno opterećuju parkiranjem saobraćajne površine na predmetnoj lokaciji.

Proračun potrebnog broja parking mesta za stacioniranje vozila stanovnika i zaposlenih u prostoru PDR-a određuje se na osnovu normativa i to:

Za postojeće stanovanje0,7 PM / stanu

Za novo stanovanje1 PM / stanu

Za trgovinu1 PM na 66m² BRGP

Za poslovanje1 PM na 80m² BRGP

Ostvaren broj parkinga izveden je prema normativu za planiranu namenu prema parcelama i predstavlja zahtevni minimum za parking mesta. Radi rešavanja postojećeg deficita parkiranja u okviru navedenog PDR-a, u okviru planirane podzemne garaže, planirati još 12 parking mesta više nego što je potrebno u odnosu na napred navedene normative u odnosu na novoplanirani objekat.

Takođe, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove obaveštava Vas da ne raspolaže sa informacijama kako investitor raspolaže sa prodajom svojih nekretnina.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.