Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka kaže da je 22.oktobra prošle godine ispred zgrade gde stanuju njenog sina legitimisao policajac; sin nije imao ličnu kartu i bio je priveden Policijsku upravu Novi Beograd.

Gledateljka smatra da nije to moralo da se uradi, s obzirom da je njen sin napamet znao br. svoje LK, pa je policajac mogao da ga na osnovu toga i proveri. Zbog toga što je mladić od 22 godine bio bez lične karte dobio je da plati kaznu. 

Iako je jasno nezadovoljstvo naša sugrađanke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koja je posle više meseci od prošlogodišnjeg događaja morala da plati kaznu sudiji za prekršaje, podsećamo na (zakonske) činjenice:

Članom 3. Zakona o ličnoj karti („Službeni glasnik RS" br. 62/06 i 36/11), utvrđena je dužnost svakog državljanina starijeg od 16 godina koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije da ima ličnu kartu.

Članom 21. pomenutog Zakona, lice koje je dužno da po odredbama Zakona ima ličnu kartu, dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

Članom 30. Zakona propisana je novčana kazna do 5.000 dinara za lice koje postupi suprotno odredbama člana 21. stav 1. Zakona, odnosno koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima.

Članom 30. Zakona o policiji („Službeni glasnik RS" br. 101/05, 63/09 i 92/11) propisana su policijska ovlašćenja, pa je tako, između ostalog, utvrđeno da, ovlašćeno službeno lice proverava i utvrđuje identitet lica i identifikaciju predmeta.

Članom 43. Zakona propisano je da se provera identiteta lica vrši uvidom u ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom.

S obzirom da lice nije posedovalo ličnu kartu a ni drugu javnu ispravu sa fotografijom, ovlašćeno službeno lice, postupajući po članu 50. Zakona o policiji, bez pisanog naloga, dovelo je lice u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.