Izvor: Studio B, 24.Mar.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja, pet odgovora"

Gledateljki s Novog Beograda jako smeta duvanski dim, pa pita da li iko kontroliše osoblje po domovima zdravlja i bolnicama kada je reč o pušenju.

Pored DZ Novi Beograd, Mirjana je kao primer navela je i odeljenje hirurgije u KBC Bežanijska kosa gde se puši u sobi sa otvorenim vratima ka pacijentima.

Odgovor smo dobili od Sekretarijata za zdravstvo:

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu („Službeni glasnik RS", br. 30/2010) >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uređuju se mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda radi zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu, kontrola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona. Shodno odredbama ovog zakona, pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, pod uslovima propisanim ovim Zakonom, kao i u prostoru koji se, u smislu ovog Zakona, ne smatra zatvorenim javnim prostorom, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

U skladu sa istim Zakonom, odgovorno lice dužno je da kontroliše zabranu pušenja u prostoru u kome je zabranjeno pušenje i odgovorno je za sprovođenje mera zabrane pušenja propisanih ovim zakonom. Odgovorno lice dužno da na jednom ili više vidnih mesta u prostoru u kome je zabranjeno pušenje istakne svoje ime, odnosno ime lica koje je zadužio da u njegovo ime kontroliše zabranu pušenja s podacima o mestu gde se to lice nalazi i telefonskim brojem na koji se može prijaviti pušenje u tom prostoru.

Takođe Vas obaveštavamo da sanitarna inspekcija vrši nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a ostale inspekcije vrše nadzor nad sprovođenjem zabrane pušenja prilikom vršenja svojih zakonskih ovlašćenja. U tom smislu inspekcije međusobno sarađuju, odnosno međusobno se obaveštavaju o preduzetim merama, razmenjuju informacije, pružaju neposrednu pomoć i preduzimaju zajedničke mere i aktivnosti značajne za sprovođenje nadzora zabrane pušenja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.